Велинград - online - МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА: Със семейство Зинкови по Духовната пътека на безсмъртието 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

МОЯТА ЛЯТНА ПЪТЕКА: Със семейство Зинкови по Духовната пътека на безсмъртието
Публикувано 2012-10-09 08:11:37 от Темпо

С думите “Нямамe любима пътека, защото всичките са ни любими” в рубриката “Моята лятна пътека” се включиха туристите ветерани Любка и Борис Зинкови. Те са по туристическите пътеки от “много” далечната 1963 година, когато за първи път са се качили на най-голямото езеро в Пирин - Поповото. И оттогава до 2010 всяка година покоряват върховете на Пирин.

Ето какво разказва семейство Зинкови: “За тези повече от 50 години сме пребродили всички планини на България и сме покорили всички планински върхове на родината. Това даде основание на Българския туристически съюз да ни награди със златната значка за покоряване на 7-те най-високи планински върхове, с орден “Алеко” и със златна значка за посещаване на 100-те национални обекта.
Колкото до туристическите пътеки, най-важното е, че за да съществуват, те трябва да бъдат маркирани, поддържани и вписани в туристическите карти.
От нашия град в различни посоки и от различни места се тръгва в планината, но много ни се иска да обърнем специално внимание на велинградчани и на ръководството на града и най-вече на младите хора, а и на гостите на курорта, да научат и да знаят, че имахме и все още имаме така наречената Духовна пътека на безсмъртието. Това е пътеката, която започва от м. Гергевана (параклис “Св. Георги”), минава през Никульова църква - Стария чарк - хижа Самоводица - Бялата скала (лобното място на патрона на Велинград Вела Пеева) - хижа Кладова - Пеева поляна (Начовото). При нормално ходене този маршрут се взима за 3-4 часа. До х. Самоводица лично двамата сме положили синя маркировка и по тази пътека винаги водим нашите гости. Преди две години по тази пътека минахме с група незрящи от Бургас, което ни вдъхна надежда, че тя може да стане при добро желание една от най-популярните еко пътеки. Затова обаче е нужно да се поработи още по маркировката, да се подновят двете мостчета, заслоните, да се ремонтират двете чешми.”
Разговорът с двамата туристи ветерани Любка и Борис Зинкови приключи с въпрос към председателя на ТД “Юндола 1919” Борис Голомехов кога ще отвори врати за туристи хижа Кладова?
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола