Велинград - online - Поклонение на Кара тепе 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Поклонение на Кара тепе
Публикувано 2012-10-09 08:29:45 от Темпо

По случай навършването на 100 години от Първата Балканска война ученици от СИП “Краезнание” в СОУ “Васил Левски” - Велинград с ръководител г-жа Радка Тотолакова посетиха паметника в местността Кара тепе.
В днешно време Кара тепе е вилна зона и място за отдих и почивка. Но в онези военни години (1912) тя не била просто една местност, а мястото, където са се събирали смелите българи от четата на Иван Ботушанов, готови да умрат в името на свободата на техните братя, останали зад границите на Османската империя.
Иван Ботушанов e известен български революционер, роден в 1874 година в разложкото село Якоруда, което тогава е в Османската империя. В ранните си години той емигрира в Румъния, където живее няколко години. По-късно той става четник и през 1902 г., след смъртта на войводата, Ботушанов оглавява четата и я прехвърля във Воденско, а в началото на следната 1903 г. действа в Разложко. По време на Илинденско-Преображенското въстание четата на Ботушанов участва в тежките битки през септември в района на Якоруда.
Следвайки традицията, на 4 октомври 2012 г. кметът на община Велинград Иван Лебанов и представители на Общинския съвет почетоха паметта на загиналите в Балканската война, поднасяйки цветя на паметника и отдавайки уважение на знайните и незнайни герои, дали живота си за свободата и обединението на всички българи. Венци поднесоха също и представители на горските стопанства “Чехльово” и “Селище”, Дружба “Родина”, граждани и наследниците на рода Ботушанови.
Организатор на честването бе Дружеството за защита на Родопите - Велинград, като Костадин Ушев бе подготвил доклад на академично ниво за Балканската война и участието на Чепинския край. Молебен в памет на героите от четата на Иван Ботушанов отслужи отец Стоил Лазаров.
Александър Митев, СОУ “В. Левски”

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай