Велинград - online - Юндола участва в европейския проект “INTEGRAL” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Юндола участва в европейския проект “INTEGRAL”
Публикувано 2012-10-09 08:32:02 от Темпо

“INTEGRAL” е краткото наименование на проекта за интегрирано и ориентирано към бъдещето управление на европейските горски ландшафти, който обединява дейността на 20 партньори от 14 европейски страни. Пректът стартира преди година в Шведския университет по агрономически науки в Упсала с общ бюджет от 7 милиона евро, а общата му продължителност е до 2015 година. Във фокуса му е екологичната и социално-икономическа роля на европейските гори. Изследването ще бъде приложено върху 20 различни ландшафтни комплекса в 10 държави. За България като представителни ландшафтни комплекси са избрани Тетевен и Юндола, а партньор от нашата страна е Лесотехническият университет в София.

На 4 октомври във Велинград се състоя първата работна среща по проекта, в която се включиха ръководители, директори и лесовъди от горския сектор в общината. Срещата бе ръководена от изпълняващия длъжността директор на УОГС “Г. Аврамов” - Юндола инж. Величко Драганов. Приветствия към присъстващите поднесоха кметът Иван Лебанов и ръководителят на проекта от българска страна проф. д-р Иван Палигоров. Г-н Палигоров обясни, че разработката на проекта ще продължи близо година и половина, а интересите, които се преплитат тук са напрегнати и сложни и затова само в диалог могат да бъдат преодолени бъдещите конфликти. Съвместната работа заедно с Южното централно предприятие по горите и Регионалната дирекция по горите в Пазарджик ще подпомогне изработването на дългосрочна визия за управлението на горите на територията на община Велинград.
Областната стратегия за многофункционално стопанисване на горите бе представена от директора на РДГ - Пазарджик инж. Владимир Влахов. Доц. д-р Васил Стипцов от ЛТУ - София разясни процеса за многофункционално горско планиране, а колегата му доц. д-р Емил Галев изведе на преден план пълноценното използване на горите на Юндола като ресурс за почивка и рекреация.
Учебно-опитното горско стопанство “Г. Аврамов” - Юндола заема 5211 хектара площ, като 91% от нея са покрити с горски насаждения, а това гарантира отлични условия за организиране на отдих. Юндола е планински климатичен курорт с национално значение, чийто рекреационен потенциал изисква задълбочени изследвания и анализи на ландшафта. През годините са правени редица изследвания, а настоящият проект ще търси нови политики за управление, с по-добър баланс между социалните потребности и разнообразието на горски екосистеми. Събраната емпирична информация ще послужи за моделиране с европейската информационна система “Sybila”, която в края на проекта ще бъде адаптирана и за условията в България.
Проф. д-р Иван Палигоров представи календара на предстоящите действия, като през целия срок на проекта активна роля могат да играят всички заинтересовани страни на местно и национално ниво. През декември 2012 г. ще бъдат разработени принципите на многофункционалото стопанисване на горите на Юндола и ще бъдат проведени интервюта с представители на заинтересованите страни. Прз 2013 г. ще се работи по обработка на информацията и разработване на варианти за устойчиво развитие на горите, а през октомври 2015 г. ще очакваме експерименталното приложение на новите политики на територията на УОГС “Г. Аврамов” - Юндола.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай