Велинград - online - По проекта за енергийно обновяване на българските домове: Търсят се добри съседи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

По проекта за енергийно обновяване на българските домове: Търсят се добри съседи
Публикувано 2012-10-09 08:36:06 от Темпо

В България има 36 града, които са включени в проекта за енергийно обновяване на българските домове и Велинград е един от тях. До момента са подадени 101 заявления за участие, но сред тях няма нито едно от нашия град. Със задачата за пореден път да популяризират възможностите за саниране на многофамилни сгради на 4 и 5 октомври във Велинград се проведоха информационни дни по проекта.

Наред с презентациите пред общината и на централния площад, се състоя и пресконференция с участието на зам.-кмета Исмет Бабучи, Иванка Кунева от Министерството на регионалното развитие, Георги Вранчев от Корпоративна търговска банка и Нели Станева - представител на проектния мениджър за нашия район, който е консорциум от три фирми, избрани чрез обществена поръчка.
“Чакаме с нетърпение първото заявление от Велинград”, каза Иванка Кунева и отново разясни основните етапи по кандидатстването. Най-много са въпросите на хората, свързани със съдебната регистрация на сдружение на собствениците, което се оказва сериозна бариера във всичките 36 града. Затова мениджърите на проекта отново подчертаха, че в първите 4 етапа (подаване на заявление за участие, одобрение/неодобрение на заявлението, оглед на сградата и изготвяне на индикативен бюджет за нейното саниране с разпределяне на разходите за всеки собственик) няма изискване за регистрирано Сдружение на собствениците. Такова е задължително чак в етапа на подаване на заявление за финанасова помощ. При първата стъпка - подаване на заявление за интерес и подкрепа, се изисква съгласие на 67% от собствениците с нотариална заверка на подписа на домоуправителя. На следващия етап е нужно 100-процентово съгласие на живеещите в многофамилната жилищна сграда, тъй като всеки от тях ще трябва да осигури достъп до своите части, за да може да се направи обследване на сградата и да се изготви бюджет за разходите. В този етап наистина са нужни “добри съседи”, но трудното преодоляване на междусъседските отношения си струва: Оперативна програма “Регионално развитие” поема 50% от разходите за енергийно обновяване на сградата, а живеещите разпределят помежду си останалите 50%.
Важно е собствениците да имат предвид, че ако някои от тях вече са санирали части от жилището си с поставянето на изолации и дограми, то тези разходи ще им бъдат приспаднати и те ще участват в общия проект с по-малки суми.
Банката, която е избрана за партньор по проекта - КТБ, е разработила пакет от 3 продукта, с които да подпомогне желаещите да санират жилищата си: доверителна разплащателна сметка, целеви кредит и банкова гаранция. Техните предимства бяха изтъкнати от Георги Вранчев с важното пояснение, че кредитът не са отпуска на Сдружението на собствениците, а е индивидуален - всеки от собствениците тегли и погасява нужната за неговото участие сума.
Към момента Община Велинград не е обобщила броя на многофамилните сгради на територията на града, които могат да се включат в проекта за енергийно обновяване. На място велинградчани, които се интересуват от проекта, могат да се обръщат за допълнителна информация към еколога в ОА инж. Станимир Живков. Срокът за подаване на заявления за интерес е доста дълъг - следващите 2 години, но не бива да се забравя и това, че ще се приемат заявления до изчерпване на финансовия ресурс по проекта. Така че има време съседите да се съберат и обмислят, но и не трябва да се чака последния възможен срок.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай