Велинград - online - Военни почести, заря и генералски паметник 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Военни почести, заря и генералски паметник
Публикувано 2012-10-09 08:46:07 от Темпо

Честването на 100 години от Балканската война бе особено тържествено в Ракитово, където на 5 октомври 2012 г. бе открит паметник на генерал Стилиян Ковачев. Идеята за него е на гражданското сдружение “Суткя”, което инициира по-специално отбелязване на годишнината, защото ракитовци, които са се били в Трета бригада на Родопския отряд, заслужават делото им да бъде почетено с мемориална плоча и паметник на техния командир. Именно тук, в Ракитово, през 1912 г. ген. Ковачев прочита Заповед № 1 на Негово Величество цар Фердинанд за настъпление на войските.

Идеята за внушително отбелязване на годишнината бе подкрепена и от кмета на община Ракитово Любомир Петков, ОА и Общинския съвет. Самото тържество на 5 октомври бе открито от два военни взвода от Асеновград с военна духова музика и почести пред паметника, където по-рано през деня единадесетокласниците Ангел Цигов и Иванка Хаджипопова поставиха в урни (бойни гилзи) пръст от местата, където са се водили битките през 1912 година: Якоруда на 7 октомври, Гоце Делчев на 18 октомври, Белица на 19 октомври и Елешница на 22 октомври. Пръстта бе донесена от членове на сдружение “Суткя”.
Отец Стоил Лазаров благослови паметника с молебен за геройски загиналите. Кметът Любомир Петков честити на съгражданите си новия паметник и изказа благодарност към всички, които са спомогнали за честването на годишнината и специално към Цветан Цветанов, полк. Вълко Михайлов, ген. Михо Михов и създателя на паметника проф. Крум Дамянов. Да уважат тържеството бяха дошли зам.-областният управител Ваня Минкова, кметът на Елешница Крум Мицин, проф. Крум Дамянов, проф. Сево Явашев, акад. Георги Марков, проф. Асен Карталов, директорът на РИМ - Пазарджик Борис Хаджийски, кметовете на селищата в общината.
Кметът Любомир Петков тържествено откри паметника на ген. Стилиян Ковачев, а всички присъстващи паднаха на колене и с едноминутно мълчание почетоха паметта на всички родолюбиви българи, взели участие в Балканската война. Венци бяха поднесени от името на областния управител Дончо Баксанов, кмета Любомир Петков, председателя на Общинския съвет Валентин Хаджимосков, ген. Михо Михов и организацията на БСП - Ракитово.
Честването продължи с разглеждане на изложбата, посветена на Балканската война и участието на Ракитово, подредена във фоайето на читалище “Будилник”. След това ракитовци с интерес изслушаха докладите на проф. Сево Явашев - ръководител на катедра “Културно-историческо наследство” в Университета по библиотекознание и ИТ, Героги Попчев, Петър Гелин, Никола Янев и Свилен Топчиев. Между научните доклади в залата прозвучаха стихове на Христина Димова и Мария Димова в изпълнение на Мария Гергененова, Лианна Пейчинова и Михаела Жребцова.
Празникът в Ракитово завърши с внушителна заря-проверка, която жителите на общината дълго ще помнят.
Седмицата преди 5 октомври в СОУ “Св. Климент Охридски” също премина под знака на 100-годишнината от Блаканската война. Всички класове подготвиха доклади за часа на класа, а под ръководството на преподавателките по история Яна Паризова и Стефка Пейчинова и със съдействието на директорката Таня Гаралова бе подредена изложба с много богат фактологичен материал за войната.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай