Велинград - online - Оценката за Баланската война 100 години по-късно: Война на нацията срещу империя 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Оценката за Баланската война 100 години по-късно: Война на нацията срещу империя
Публикувано 2012-10-09 08:50:13 от Темпо

В рамките на два дни - 5 и 6 октомври 2012 г. Велинград бе домакин на Втората национална научна конференция, организирана от общината, Историческия музей и Института за исторически изследвания към Българската академия на науките. За темата на форума бе избрана: “Балканската война и Западните Родопи. Споделени размисли 100 години по-късно”.

Конференцията започна в препълнената зала на хотел “Здравец” и бе открита от кмета на общината Иван Лебанов. Той благодари, че във Велинград присъстват утвърдени дейци на науката, което е знак на уважение към историята на Чепинския край и пожела на всички участници нови творчески прозрения и успехи.
Поздравителен адрес до участниците в научния форум изпрати заместник-министърът на културата арх. Георги Стоев, а заместник-областният управител Ваня Минкова връчи поздравителен адрес от името на областния управител Дончо Баксанов и поздрави научната общност за новите изследвания, посветени на Балканската война.
Директорът на Исторческия музей във Велинград Снежана Велева благодари на официалните гости и даде думата на първия лектор - академик Георги Марков от Института за исторически изследвания, който бе избран и за научен ръководител на конференцията. Неговата лекция, която предизвика толкова широко присъствие и голям интерес сред аудиторията, бе посветена на европейските геополитически измерения на Първата Балканска война.
Днес е един велик ден, каза акад. Георги Марков и припомни думите на генерал Георги Вазов, казани пред българските войници на 5 октомври 1912 г.: “Ден, който ние чакахме 600 години, за да започнем разправата с вековния враг - Османската империя”. Посочването на “600 години” е неволна грешка на генерала, но акад. Марков подчерта важния факт, че това не е война срещу турците, а срещу Османската империя. Истинско чудо е, че създадената само преди 34 години българска армия, успява да обори тезата на руския император Николай II, че само империя може да побеждава друга империя. Историкът обърна внимание и върху факта, че в момента се възражда идеята за Османска империя, включително чрез сериали и филми, които не биха били възможни преди десетилетие заради завета на Кемал Ататюрк, че съвременна светска Турция няма общо с Османската империя.
Балканската война е война на нациите срещу империите, каза акад. Георги Марков, допълвайки, че това е предпоследното действие от вековната драма за решение на Източния въпрос и опит на балканските държави да изпреварят решението на великите сили като прелюдия към Първата световна война. Академикът изтъкна и важната роля на 27-ми Чепински полк, който е бил един от най-смелите през Балканската война.
Научната конференция продължи в залата на Лечебно-възстановителната база на Народното събрание с над 20 доклада с изключително широк диапазон от теми (виж карето), които през 2013 г. Историческият музей ще издаде в сборник. Много силно бе велинградското участие в научната конференция в лицето на проф. Стоянка Кендерова от Националната библиотека “Св.св. Кирил и Методий”, Анна Попова от Българската библиотечно информационна асоциация, музейните работници Надежда Ангелова и Георги Куманов, преподавателката по история в СОУ “В. Левски” Радка Тотолакова.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай