Велинград - online - 100 години след един велик ден 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

100 години след един велик ден
Публикувано 2012-10-09 08:55:48 от Темпо

От десетилетия паметникът в центъра на Лъджене, издигнат в прослава на героите от Балканската война, не е отрупван с толкова цветя в знак на признателност. На 5 октомври 2012 г., точно 100 години след първия ден от Балканската война, с боен марш в изпълнение на Представителния духов оркестър “Димитър Мечев” и 33 удара на камбаната на църквата “Успение Богородично” бе дадено началото на възпоменателното честване на годишнината във Велинград.

Свещениците от трите църкви в града - отец Иван Чалъмов, отец Ангел Терезов и отец Антон Добрев отслужиха панахида за упокой на душите на загиналите войници и преклонение пред тяхната памет.
Сред събралото се множество от хора бяха кметът Иван Лебанов, председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова, заместник-областният управител Ваня Минкова, академик Георги Марков и участниците в националната научна конференция, ветерани от войните, представители на политически и граждански организации, много ученици. Слово за героичния подвиг на населението от Чепинския край през Балканската война произнесе зам.-кметът Георги Янчев.
Кулминацията на тържеството бе, когато под звуците на марша “Шуми Марица” водещият Иван Гергев и учениците от СОУ “Св.св. Кирил и Методий” Никол Манова и Стоян Димитров прочетоха имената на загиналите по бойните полета на Балканската война 67 герои, изписани върху паметниците в центара на Лъджене и Чепино и в двора на църквата “Света Троица” в Каменица. Стиховете на Иван Вазов “Българийо, за тебе те умряха” бяха изречени за подвига на бойците, загинали на връх Велийца и за героичния 27-ми Чепински полк. Всички присъстващи сведоха глави за минута мълчание в памет на героите от Балканската война.
Венци и цветя за загиналите по бранните полета за освобождението и обединението на целокупния български народ в единна държава бяха поднесени от: Областна администрация - Пазарджик, Общинска администрация и Общински съвет - Велинград, политическите партии ГЕРБ, БСП, СДС, Партия на българските комунисти “Г. Димитров”, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Исторически музей - Велинград и участниците във Втората национална научна конференция за Балканската война, Държавен архив и Регионален исторически музей - Пазарджик, читалищата “Св.св. Кирил и Методий, “Отец Паисий” и “Васил Левски”, Ротари клуб - Велинград, училищата ПГИТ “Ал. Константинов”, СОУ “Св.св. Кирил и Методий”, СОУ “Васил Левски”, ОУ “Неофит Рилски”, пенсионерските клубове от трите квартала, граждани и гости на Велинград.
След церемонията ученици от ОУ “Христо Ботев”, водени от г-жа Илка Боянова, поднесоха цветя на паметната плоча с имената на героите от Балканската война в двора на църквата в кв. Каменица.
На 6 октомври Ротари клуб - Велинград организира посещение на връх Велийца и поднасяне на венец пред войнишкия паметник. Честванията продължават и тази седмица с тържество пред паметника в Чепино на 8 октомври.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола