Велинград - online - Идеи от обществено обсъждане: Паркинги и водни площи ще променят Пазара 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Идеи от обществено обсъждане: Паркинги и водни площи ще променят Пазара
Публикувано 2012-10-20 21:07:29 от Темпо

Участието на Велинград в проекта “В подкрепа за следващ период” бе подложено на обществено обсъждане на 11 октомври 2012 г. В голямата зала на общината, по вече утвърдена традиция, присъстваха предимно общински служители и съветници, а гражданите се брояха на пръсти. За разлика от обичайната ситуация обсъждането не протече формално и само в името на процедурата.

Заместник-кметът Георги Янчев, в чийто ресор са европроектите, поясни, че по новата схема на Оперативна програма “Регионално развитие” - “В подкрепа на следващ период” общината може да кандидатства и да получи финасиране за техническо проектиране на бъдещи проекти. Помощта е 336 000 лева и е 100% безвъзмездна, не се изисква съфинансиране от общинската хазна. Схемата позволява на общините да направят техническата част на проекти, с които ще кандидатстват за европейски пари в следващия програмен период от 2014 до 2020 г. Главната особеност е, че това могат да бъдат само проекти за обекти, които вече са включени в интегрирания план за развитие на Велинград и утвърдените в него три зони на въздействие. Срокът за внасяне на проектното предложение е 30 октомври 2012 г.
Подробно представяне на новата схема направи директорът на “Европейски проекти и програми” в ОА Радка Русева. Оперативната програма е “заковала” в изискванията си няколко допустими за финансиране дейности - технически проекти, енергийни одити и финансови анализи. Направленията са 4: градска среда, образование, култура и социална инфраструктура, като обектите трябва задължително да бъдат в границите на Велинград, да попадат в 3-те зони за въздействие, да са общинска собственост и да няма двойно финансиране по друг проект. Г-жа Русева подробно изброи какво предлага Общинска администрация да се случи като проекти до 2020 година (те са подробно изброени в бр. 41 на в. “Темпо”). Важно уточнение е, че бъдещите проекти могат да бъдат само за надземна инфраструктура и затова идеите са предимно за реконструкция на улици, енергоспестяващо осветление, озеленяване и др.
В диалог с присъстващите идеи за бъдещата визия на Велинград разви главният архитект Тодор Енев. Ето по-важните от тях:
Чудото с гащите и автомобилният ужас изчезват от Пазара
Пазара е едно от най-невралгичните места във Велинград, особено в неделен ден, когато търговците разпъват стотици сергии, а купувачите заграждат пространството в непробиваем пръстен от автомобили. Новата идея на Общинска администрация е най-после да настъпи промяна и да предложим по-нормална гледка на гостите на курорта, като според цветното определение на арх. Енев изчезнат “чудото с гащите и автомобилният ужас”. За целта се планира ъгълът пред входа на складовете, който е изключително натоварен със сергии и автомобили в неделя, да стане мини-парк с водна площ. Запазва се парковата площ пред бензиностанция “Петрол”, като ще бъдат обмислени варианти под нея да бъде изграден подземен паркинг. За да компенсира и търговците, и собствениците на автомобили, общината ще превърне в паркинг парцела си между автогара “Тонев” и сградата на полицията. Площта е около 1500 кв.м., като според архитекта там може да се направи покрит паркинг и зона за търговия, каквато съществува и в момента. Новото е, че за първи път общината ще обяви два конкурса за проектиране на бъдещите промени на входа и на центъра на Велинград, а крайното решение ще вземе Общинският съвет.
Кръгово кръстовище и тотем на входа на курорта
На входа на Велинград откъм “Лидъл” се очаква да се случат няколко промени. Агенция “Пътна инфраструктура” е дала съгласие паралелно с ремонта на републиканския път (Лот 22 от магистрала “Тракия” до Юндола) след жп-надлеза на входа на града да бъде изградено кръгово кръстовище. За общината е важно това да стане със средства от големия проект, тъй като съоръжението е скъпо и трябва да отговаря на множество изисквания. Стане ли кръговото кръстовище, ще започне работа по изграждането на така наречения “входен тотем” - скулптурна композиция с вода, представяща Велинград като СПА столица на Балканите. Според решение на предишния Общински съвет от 2011 г. това начинание ще трябва да се финансира с общински средства. Проектът е налице, има и строително разрешително, изтъкна арх. Енев. Мостове с горски животни
Златко Златанов включи в обсъждането темата за състоянието на мостовете и парапетите около реките. Пропомнена бе старата идея няколко моста във Велинград, подобно на столичните Лъвов и Орлов мост, да получат собствен облик с поставянето на фигури на различни горски животни. За моста на Луковица пред “Рич” има проект с глухари, а другите мостове, които могат да бъдат включени в бъдещите проекти са пред банята в Чепино, който да е вход към бъдещ Етнографски музей на открито и към хотел “Велина”, чийто устои се нуждаят от сериозен ремонт.
Веловръзка между хотелите и парковете
Парковете и хотелите в курортния център трябва да бъдат свързани във велосистема, счита главният архитект. В новоремонитарните 6 парка има пътеки за планинско колоездене, но в самия град трябва да бъдат направени велоалеи - например от центъра по улиците “Пионерска” или “Цар Самуил” до Клептуза. Финансиране за велоалеи общината може да търси и по проектната схема “Зелена и достъпна градска среда”.
Повече центрове за интеграция на възрастни
В рамките на обсъждането Михаил Алексиев и Недялка Стефанова поставиха темата за повече дневни центрове за възрастни хора. Населението на Велинград застарява, много от самотно живеещите хора в третата възраст имат домове, но се нуждаят от социални контакти и затова общината трябва да планира създаване на дневни центрове. Проблемът е, че за да се търси финансиране с европейски средства, центровете трябва да бъдат на общински парцели, а с подходящи такива общината вече не разполага. От център за социална интеграция се нуждае и квартал Асфалтова база, който влиза в една от зоните за въздействие.
Шанс за разширение на детски градини
Г-жа Стоянка Кърпачева предложи да бъде направен проект за бъдещо разширение на къщата на ул. “Ал. Стамболийски”, в която е предучилищната група към СОУ “Св.св. Кирил и Методий”. Има възможност за направа на двор и спортна площадка и вместо 20 там да се обучават 60 деца. Обсъдена бе и ситуацията с ЦДГ “Фантазия”, която попада в зона за въздействие, но голяма част от земята е частна. Въпреки това общината трябва да търси начини за ремонт и разширение поне на тази част, която е върху общинска земя, предложи Реджеп Ходжов.
Идеи и критики от залата
Повечето от присъстващите на обсъждането граждани дадоха идеи, придружени с критики. София Ключкова подчерта, че нещата звучат хубаво като проекти, но след това при изпълнението им жителите на града се чудят къде отиват парите. Тя критикува забавянето по проекта за енергийна ефективност на училищата и детските градини, а Г. Янчев успокои, че срокът му изтича през 2013 г. Г-жа Ключкова предложи в бъдещото проектиране да бъде включено изграждането на автобусни спирки.
Зелените площи не се поливат, всичко е занемарено и парковете са като лунен пейзаж, каза гражданин, който не се представи. Той настоя общината да обърне внимание на района около Културния дом, който отпред е змиярник, а в основите на строежа се излива мазнина и помия от близко заведение.
Обсъждането изведе на преден план добри идеи. Проблемът е, че за да се случат, има едно “но”, което де факто е голямо “НО”. За да получаваме европейски пари в следващия програмен период, се искат гаранции, че всички площи, които попадат в проектните предложения, имат изградена подземна инфраструктура. Това е голям капан за Велинград, след като общината се провали с проекта за водния цикъл и скоро не се очертава шанс за подмяна на ВиК мрежата. Но пък е и крайно време трудностите да не са постоянно оправдание за бездействие, а да станат подтик за повече и по-качествена работа.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай