Велинград - online - Велинградчани с призив към общината: “Искаме просвета, а не минарета” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Велинградчани с призив към общината: “Искаме просвета, а не минарета”
Публикувано 2012-10-20 21:09:54 от Темпо

“Искаме просвета, а не минарета” бе надписът на един от плакатите, с които около 50 велинградчани протестираха на централния площад на 12 октомври 2012 г. На други от плакатите се четеше: “Г-н кмете, велинградчани не искат ориенталски облик на прекрасния ни роден град!”, “Велинград е в Европа, а не в Анадола”, “Не на ислямизацията на Велинград”, “Днес шалвари, бурки и джамии, утре - турски валии”.

Протестът протече при масирано полицейско присъствие, а негов организатор беше инициативният комитет, който от месец събира подписка против издигането на минаре във Велинград. Повод за подписката е искане за промяна на отреждането на парцела до Пазара, където джамийското настоятелство има имот. В момента отреждането е за административни и търговски нужди, а се иска ново - за молитвен дом. Опасенията на инициативния комитет са, че ако общината преотреди имота за молитвен дом, може да се стигне и до изграждане на минаре.
В средата на септември подписката е внесена в общината с около 700 подписа. Сега те вече надхвърлят 1400, но г-жа Катерина Калпазанова, която е председател на партия Национален фронт за спасение на България (НФСБ) във Велинград и член на инициативния комитет каза, че до момента няма никакъв отговор от страна на Общинския съвет и на Общинска администрация. Желанието да бъде чута и взета под внимание позицията им е една от причините за организиране на протеста, събирането на подписи също ще продължи.
Дейно участие в протестния митинг взеха представители на телевизия “СКАТ” и НФСБ, които поздравиха организаторите на подписката. Ние сме тук, за да кажем, че не може в земята на Ботев и Левски минаретата да са повече от църквите и че това не е само проблем на Велинград, заявиха от НФСБ. Позицията на партия е, че в България има радикален ислям, който поражда тероризъм и сме свидетели, че това вече се случва в нашата страна. От НФСБ обвиниха ДПС и управляващата партия ГЕРБ, че разпространението на радикалния ислям става с тяхна подкрепа.
Повечето от дошлите на площада бяха разочаровани, че са “шепа хора”, което отдадоха на липсата на предварителна разгласа и най-вече на страха сред велинградчани. Въпреки това доста от присъстващите публично защитиха позицията си.
Христо Семерджиев подчерта, че на площада може и да са малцина, но броят на подписите показва какво мислят жителите на града. Според него не трябва да се нарушава обществения ред с високоговорители от минаре.
Зоя Рангелова заяви, че години наред християни и мюсюлмани сме живели заедно, а сега искането за минаре ни противопоставя. Тя попита велинградчани от какво ги е страх и бе категорична, че правителството трябва да си ходи.
Радикален ислям съществува, аз лично съм го изстрадала, каза учителка, която обвини ГЕРБ за загубата на работата си. Жената бе категорична, че във Велинград има дискриминация и като пример посочи да се видят назначенията в общината. “Мюсюлманите пробват дали ще им се разреши и обикновено им се разрешава, което се представя като религиозна толерантност”, каза тя.
Учителят Иван Сергев, родом от Якоруда, сподели, че християни и мюсюлмани и преди, и сега се уважаваме едни други, но минарето не съответства на района, където живеят предимно християни. Нека изповядват ислям, въпросът е дали се чувстват българи, попита г-н Сергев.
Живеещата в непосредствена близост до джамийския имот Боряна Алексиева посочи, че ако се построи минаре, то ще е на по-малко от 3 метра от къщите и добави: “Досега сме живели добре и сме се разбирали, нека всеки изповядва вярата си, но минарето е излишно”.
“Срамота е, че сме шепа хора, къде са българите, къде е българското правителство?!”, попита Борис Гълъбов и изрази недоволство, че в Каменица се чува звука от минаретата в Драгиново.
Цветанка Николова призова: “Да се разберем като братя!”. Тя също живее в района на Пазара, всеки ден слуша молитвите и смята, че ако има минаре, ще се пречи на хората, които живеят и работят там. Нека всеки да има своята вяра, но без да пречи на другия, каза г-жа Николова.
Финал на протеста бе емоционалното изказване на Стойка Момчилова, родом от Ковачевица. Тя заяви, че протестира против радикалния ислям, който иска на Земята да има само една религия, а това е невъзможно. В момента ДПС и радиклният ислям ни настройват едни срещу други, но хората се раждаме свободни и трябва да живеем в мир и спокойствие заедно. “Животът е много кратък, не е нужно напрежение между религиите, а да си подадем ръце, защото ще сме заедно и във вечността. Вярата ще победи злото”, каза г-жа Момчилова.
Протестът предизвика множество коментари сред жителите на Велинград. За да не ескалира проблемът, редно е общината да оповести цялата информация около искането за преотреждането на терена и намеренията си по темата.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай