Велинград - online - Докога геотермалното отопление ще е утопия за Велинград? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 25
· Ветераните защитиха честта на велинградската плувна школа
· „Чепинец” с четвърта поредна победа
· ФК ”Чепинец” отново само с детски отбор и без юноши!
Wednesday, September 19
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 181.09.18
· Ще има ли достатъчно дърва за огрев?
· Учебната година започва нормално и с повече първокласници
· Единна Европа може да се справи с всички проблеми
· Дипломати проведоха работна среща във Велинград
· ВОМР с подкрепата на ОПЕРАТИВНА ПРОГРАМА „Развитие на човешките ресурси” 2014 –
· Започват обществените поръчки за ремонт на ул. „Тошо Стайков“ и „Вела Пеева“
· Общината осъдена да плати 29 990 лева на адвокат на “Еkо Титан”
· В Грашево Цв. Цветанов обеща ремонт на пътя
· Кметът предлага солидарен фонд за лечение
· Изхвърлят ли се отпадъци в уж закритото сметище?
· Нерегламентираните сметища – омагьосан кръг без изход
· Със 72 500 лева ще информират по проекта за инсталации за боклука
· Почти половината учители ще се пенсионират в близките 10 години
· Малки обяви: 18.09.18
· Бирково
· Добър пример от община Сливен

Докога геотермалното отопление ще е утопия за Велинград?
Публикувано 2012-10-23 09:04:25 от Темпо

Много отдавна учени и специалисти са установили, че в недрата на земята се съхранява огромно количество енергия. Това е единствената възобновяема енергия с източник земята и носи названието геотермална ( понятие, което идва от гръцките думи “гео” - земя и “терма” - топлина, което в общия смисъл на сложната дума означава топлинна енергия от земята). Геотермалната енергия е източник, който може да осигурява топлина и енергия 24 часа в денонощието през цялата година, независимо от външни фактори като атмосферните условия и сезоните. Към нея се отнася и хидротермалната енергия, която разчита на високата температура на водата за директно използване на топлина за отопление на сгради, оранжерии и при различни технологични процеси. Показателен пример в това отношение е Исландия, където енергията от гейзерите с топла вода се използват за отопление на обществени сгради и частни домове.

Къде сме ние и в частност къде е Велинград, когато говорим за геотермално отопление? Още повече, че нашата община вече повече от година и половина (от март 2011 г.) има право да стопанисва и да използва два от най-горещите извора с минерална вода от находището “Велинград - кв. Каменица” (изворите “Власа” и “Мизинка”) и находището “Драгиново” в едноименното село. Велинград разполага с хидротермални ресурси от топлинна енергия, пренасяна чрез топлоносител вода и то по естествен път, а не изтегляна чрез помпи.
Съществува голямо разнообразие от температури и възможни дебити за водочерпене на този вид ресурси. Геотермалните извори (сондажи) с температура на водата по-висока от 22 градуса се смятат за енергийни източници на геотермална енергия и могат да се използват за отопление на сгради. И двете находища, които община Велинград може да ползва, са с висока температура - около и над 90 градуса и с добър дебит. В Каменица изтичат 22,6 л/сек., като само 6,66 от тях са дадени на различни ползватели. Останали са неизползвани 15,94 л/сек., които изтичат напразно в отходната канализация. Както се казва, Господ ни е дал в изобилие топла вода, а ние допускаме по-голямата част от нея да изтича неизползвана.
Какво е направено през годините, за да има Велинград отопление, базирано на оползотворяването на хидротермални ресурси? С голямо съжаление трябва да се каже - почти нищо! Като изключение може да се посочи само добрия пример на ОУ “Христо Ботев”, което през 90-те години на миналия век успя да осъществи свой проект за изграждане на отоплителна система с ползване на температурата от топлата вода чрез топлообменници. Ефектът е изключителен, защото този начин на отопление от една страна осигурява идеална температура в класните стаи през зимата, а от друга страна спести огромни средства, които преди се харчеха за скъпи горива. Покрай двете сгради на училището с такова отопление се сдоби и църквата в кв. Каменица.
Къде е общината и има ли някаква стратегия да се търсят начини за ползване на тази хидротермална енергия? Точно преди 10 години, на 20 октомври 2002 г., във Велинград бе организирана среща от тогавашното Министерство на икономиката и енергетиката във връзка с технически проект за изграждане на геотермална централа на сондаж “Власа”, която да отоплява с минерална вода двете детски градини “Радост” и “Детски рай”, помощното училище “Драган Манчов”, читалището и музея в Каменица. Идеята е част от инициатива на Световната банка и правителството на Япония да финансират големия проект “Устойчиво развитие на геотермалните ресурси в България”. Велинград стана една от осемте общини, включени в проекта, наред с Кюстендил, Сандански, Баня (Карловско), Павел баня, Момин проход, Сапарева баня и Ерма река (Златоград). Анализите през първия етап на проекта показаха, че във Велинград има потенциал за създаване на рентабилна геотермална централа. С изготвянето на техническия проект се зае консорциум между българската фирма СД “Акватер” и германските GTN и Lahmayer. В него точно бяха показани разположението на централата, разпределителната топлопроводна мрежа и абонатните станции. От дебита на “Власа” за нуждите на централата щяха да се ползват 7 л/сек. На входа водата ще бъде с температура 86 градуса, а на изхода 44 градуса. По сметки на немските експерти стойността на цялата централа беше изчислена на 587 000 евро. Проектът е жизнеспособен от финансова гледна точка, централата ще бъде икономически рентабилна, сочат всички анализи на специалистите. Няколко месеца по-късно беше предложен проект и за геотермално отопление и в с. Драгиново.
Друга стъпка в тази посока е наскоро приетата от Общинския съвет Наредба за реда и условията за ползването на минералната вода. Това е, друго няма! И всичко е оставено само на книга, на ниво проекти и наредби, а реални действия липсват. И то при положение, че общината вече има право да стопанисва и ползва две от находищата с топла минерална вода. Докога ще се бездейства и ще се търсят оправдания и извинения за това ? Къде са участията в европроекти и търсенето на инвеститори в тази посока? Какво още се чака? И в същото време водата ще продължава да си изтича неизползвана, а огромно количество енергия, вместо да се използва разумно и ефективно в полза на много хора, изчезва безследно заради нечия безотговорност и неоправдана пасивност и бездействие. В коя друга страна може да се случи подобно разхищение на природни ресурси и то във времена на криза, когато получаването и ползването на енергия е от изключителна важност?
А времето за стопанисване и ползване на минералните извори за община Велинград също тече и ако до 5 г. (до март 2016 г.) общинските власти (сегашни и бъдещи) не направят нещо съществено, находищата отново ще се върнат за стопанисване на държавата. Такъв неприятен сценарий не бива да се допуска в никакъв случай, защото с пълна сила ще прозвучи народната мъдрост “Вода газим, жадни ходим!”
Специалистите твърдят, че прилагането на хидротермалните ресурси зависи от много фактори като: енергиен потенциал, дебит и температура на термалната вода, химическия състав, минерализацията, наличие на консуматори на топлинна енергия в разглеждания район и други. Велинградските природни ресурси отговарят на повечето изисквания. Просто трябва да се предприемат необходимите действия и те зависят от ходовете и инициативата на общинското ръководство в лицето на кметския екип и на Общинския съвет. Крайно време е някои от общинските служители и от общинските съветници да престанат да мислят предимно за свои лични, роднински, приятелски и партийни интереси, а да направят нещо наистина полезно и за обикновените хора.
Заслужава да се инвестира в този вид отопление, защото е доказано, че след недълъг период от време вложените средства ще се възвърнат многократно. И най-важното - ползването на хидротермалната енергия е много по-евтино, тя е непрекъснато възобновяема и екологично чиста без никакви остатъци, които да замърсяват въздуха или почвата, напълно безопасна и безвредна. Тя превъзхожда категорично по всички показатели отоплението с дърва, въглища, газ, нафта и всякакви други горива и ще спести на СПА столицата голяма част от замърсяването на въздуха през зимата.
Много от хората във Велинград искат и имат нужда от изграждането на отоплителна централа и от общинското ръководство са длъжни сериозно да се заемат с реализирането на такъв проект в най-кратки срокове. Така ще оправдаят присъствието си в местната власт и ще имат шанса да останат с нещо положително в съзнанието на своите съграждани.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай