Велинград - online - Галерията представя част от дарението на ген. Семерджиев 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Галерията представя част от дарението на ген. Семерджиев
Публикувано 2012-10-30 08:36:01 от Темпо

В Художествената галерия във Велинград в момента може да бъде видяна част от голямото дарение на генерал Атанас Семерджиев, благодарение на което е създадена и утвърдена самата галерия. Периодично уредникът Бранко Манушев излага части от дарението, а в момента повод за поредната изложба е отбелязването на 110 години от началото на социалистическото движение в Чепинския край. Този повод събра в галерията на 25 октомври десетки посетители, пред които г-н Манушев разказа историята на част от експонатите.

Първото дарение, което ген. Семерджиев прави за основаване на галерията, е от 80-те години на ХХ век. Тогава по опис са дарени 20 живописни платна, 9 скулптури и 6 графики. Наред с военната си и политическа кариера г-н Семерджиев е колекционер на произведения на изкуството, познавач на съвременното българско изкуството и има лични контакти с голяма част от творците. Много от дарените произведения имат лични посвещения към ген. Семерджиев от авторите. Тези творби стават основа на сбирката, която през годините прераства в галерия. “Генерал Атанас Семерджиев е най-големият благодетел на галерията в родния си град. Тя нямаше да съществува без неговото дарение, което е изключителен жест. Времето ще отсее финансовите и морални проблеми и ще остане голямото дело на дарителството, което ще бъде и еталон за поколенията”, каза на откриването на изложбата Бранко Манушев.
В момента посетителите на галерията могат да видят творби на големи български скулптори като Иван Лазаров, Ангел Спасов, Васка Емануилова, Емил Мирчев и Величко Минеков. Показани са някои от най-ценните им работи - например известната “Те победиха” на Иван Лазаров, посветена на участието на обикновените българи в Балканската война, е сред любимите на ген. Семерджиев.
В редицата на изтъкнатите български живописци са безценни картини на Дечко Узунов, Найден Петров, Светлин Русев, Тодор Хаджиниколов, Димитър Вълканов, Вълко Гайдаров, Енчо Пиронков, Панайот Панайотов и пейзажи на руския художник Леонид Стил. Графиците са представени с картини на Златка Дъбова, Румен Скорчев и Христо Брайков.
Дарението на ген. Семерджиев включва още много експонати, които заради голямата им стойност са на съхранение в Районното полицейско управление във Велинград и през годините също са показвани пред публика.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай