Велинград - online - Море от музиканти 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Море от музиканти
Публикувано 2012-11-06 08:39:50 от Темпо

Всяка година читалище “Будилник” в Ракитово отбелязва достойно Деня на народните будители 1 ноември. Дни преди празника тази година ни напусна един от стожерите на читалището - дългогодишният ръководител, самодеец и добър човек Атанас Ив. Синапов и затова всички читалищни дейци бяха покрусени от мъка. Но тъгата не попречи да подготвят една прекрасна вечер, посветена на диригентите в Ракитово.

Мария Мирова-Димова и Запрян Топурков припомниха на присъстващите родолюбиви ракитовци началото на оркестровата дейност тук през далечната 1939 г., когато от Пловдив пристига младият специалист Борис Иванов Джинов - кларинетист и диригент, който създава първия духов оркестър в селото. По негова инициатива и с финансовата помощ на общината се закупува и първият комплект инструменти за духов оркестър. В пенсионната си възраст г-н Динов е преподавател по кларинет в музикалната школа във Велинград.
Музикантът от София Любен Лилков продължава неговото дело през 1942-44 г. и създава първия оркестър за танцови забави. Диригентът от Лом Иван Захариев намира в Ракитово изцеление за болните си дробове и оставя своя принос в музикалното развитие на селището, като създава и смесена вокална група. За около 2 години диригенти са били Йордан Ташев от Ракитово и Александър Стоянов от София.
Една от ракитовските музикални легенди е Тодор Стоянов Вандев, който е почетен гражданин на Ракитово и е ръководил оркестъра от 1955 до 1963 г. и от 1966 до 1975 г. Той създава още смесен хор, женски тригласен хор, оркестър, вокални групи, кръжок по акордеон, хор към църквата “Света Неделя” в Ракитово, ритуален хор към общината. След него идват Михаил Кирилов и Стоян Гаралов.
Вторият почетен гражданин на Ракитово от музикантите-диригенти е Никола Янев-Чоли. За неговите успехи, награди и богато творчество сме разказвали много пъти, а неуморната му и сърцата дейност продължава и днес да носи радост и гордост на Ракитово.
През 70-те, 80-те и 90-те години на ХХ век ръководители на духовия оркестър са били Борислав Дивизиев, Петър Грозданов, Тодор Ямаков и Росица Харискова. От обучените ученици, които се увеличават през годините, в последствие се създават 3 естрадни и 5 сватбарски оркестъра. Тодор Вандев, Никола Янев и Росица Харискова разказаха спомени за своята работа като диригенти.
Председателят на читалище “Будилник” Костадин Зяпков поздрави всички с празника и сподели, че когато са започнали събирателската дейност, посветена на муикалния живот в Ракитово, сякаш са се озовали в море от музиканти. Той обяви, че тази дейност ще продължи и призова присъстващите за съдействие при попълване на архима и при организиране на бъдещи чествания.
Кметът на Община Ракитово Любомир Петков след емоционалното си поздравление направи подобно и конкретно предложение: ракитовският писател, поет и журналист Петър Гелин да напише книга за музикалния живот в Ракитово, а той лично ще спонсорира нейното издаване. Кметът поднесе поздравителни адреси на присъстващите музикални и културни дейци.
В камерната зала на читалището хората не бяха много, но бяха точните хора - тези, които знаят как се прави музика, тези, които имат властовите и финансови възможности да я спонсорират и младите - те бяха там, някои със своите деца, а това е знак, че “морето от музиканти” и интелигентни хора ще се множи и Денят на будителите ще продължава да бъде истински празник в Ракитово.
Невена Павлова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола