Велинград - online - 1 ноември - Ден на народните будители: 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

1 ноември - Ден на народните будители:
Публикувано 2012-11-06 08:52:42 от Темпо

Концерт и шествие в Лъджене
В навечерието на 1 ноември бе организирано ученическо шествие, което тръгна от общината. В студената вечер в шествието обаче се включиха малък брой ученици, предимно от ОУ “Христо Ботев”. Сред участниците в шествието беше зам.-кметът Георги Янчев.
Празничност на събитието дадоха изпълненията на Представителния духов оркестър “Димитър Мечев” и мажоретния състав, които откриха концерта на площад “Николай Гяуров”.
В програмата прозвучаха песни в изпълнение на възпитаници на вокалните групи “Караоке” и “Звънче”, а фолклорният ансамбъл “Здравче-венче” прибави към празника български танци и ритми.

Цветя за първите будители в Каменица
Хубавата традиция точно на 1 ноември да си спомним за първите будители в Каменица отново събра велинградчани на мястото, където е било първото класно училище. Тяхното и на съвременните им следовници дело бе оценено по достойнство в речта на заместник-кмета Георги Янчев, който заедно с Ася Хрисчева поднесе венец от името на Общинска администрация. Председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова положи венец от местния парламент. Политическите партии ГЕРБ и БСП, читалище “Васил Левски”, Историческият музей, училища и граждани поднесоха цветя на паметната плоча, която преди години бе поставена на историческото място по идея на местното Дружество за защита на Родопите.

Два юбилея в читалището в Чепино
В Деня на будителите самодейците от ОНЧ “Св.св. Кирил и Методий-1905” в кв. Чепино представиха голям концерт с участието на всички фолклорни групи и състави към ансамбъл “Чепино”. Тържеството бе открито с прочувствено слово на Димитър Аршинков, който припомни емоционално каква е ролята на родните будители, на всички книжовници, възрожденци, поети, писатели и революционери за съживяването на националния български дух в тежките години на робството. Концертът започна с изпълнения на мъжката фолклорна група “Чепинци”, която тази година отбелязва 40-годишен юбилей от създаването си.
Свой юбилей отбеляза и председателят на читалището Георги Василев, който вече 60 години е на сцената като самодеец и ръководител. От името на общината зам.-кметът Георги Янчев поздрави юбиляра и го награди с плакет за дейността му през годините, като го определи като един съвременен будител. Георги Василев благодари на всички за оказаното му внимание и от своя страна изрази благодарност към многобройните самодейци през годините, към техните ръководители и читалищни дейци и спомоществователи.
Сред тях са Боян Байраков - главен художествен ръководител и първият хореограф на ансамбъл “Чепино”, Димитрина Лачева - една от създателките на детския ансамбъл “Чепинче”, ръководителят Аделина Пещерска, музикалният педагог Ели Саздова, дългогодишните самодейци Атанас Кюлев, Атанас Палигоров и стотици други.
Публиката в пълната зла на читалището се наслади от чудесните изпълнения на певци, певици, танцьори и музиканти, които бяха възнаградени със заслужени и продължителни ръкопляскания. На финала бе разрязана голяма торта за юбилярите, а на последвалото голямо хоро се хванаха всички - самодейци и зрители.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води