Велинград - online - На гости на Музея на тютюна в Кавала 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На гости на Музея на тютюна в Кавала
Публикувано 2012-11-06 08:56:38 от Темпо

На 25 октомври 2012 г. в гръцкия град Кавала се проведе среща между делегация на нашия Исторически музей, водена от директора Снежана Велева, и председателката на Гръцко-българското дружество за приятелство Георгия Кристиду. В срещата взе участие и директорът на департамент “Култура” на Кавала Алкистис Влаху. Срещата бе по покана на Георгия Кристиду - българка, омъжена за грък, с голямо желание за осъществяване на културни контакти между Кавала и градове в България.

В нашата делегация участваха етнографът на Историческия музей Георги Куманов, доц. д-р Светла Ракшиева от Института по етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и приятелят на музея, президент на фирма “Пет” ООД Петър Русев.
В Кавала има два музея: единият е археологически и е държавен и музей на тютюна, създаден през 2003 г., който е общински. На практика нашият музей установи контакти с музея на тютюна.
Музеят на тютюна е тематичен музей, който запознава с архивни материали от 19-20 век, свързани с историята на гръцкия тютюн, на международната търговия с тютюн и тютюневата политика. Музеят е получил дарения - архиви и колекции от тютюневи организации, фирми и частни дарители. Целта му е да възроди класическата обработка на тютюна чрез изложбени образци и работещи машини, разположени в изложбената част.
След визитата в Кавала Георги Куманов сподели: “Направи ми силно впечатление следният факт. В района на Кавала се е сеело тютюн сорт “Басма”, но тъй като в наше време този отрасъл - тютюнопроизводството изчезва, градът прави музей на тютюна и сади от този сорт в околностите на Кавала в ограничени количества, само за нуждите на музея.”
А Снежана Велева обобщи така перспективите за по-тесни връзка с колегите от Кавала: “Искам да благодаря на нашата съгражданка г-жа Ели Тодева, с чиято помощ установихме контакт с Георгия. Колкото до срещата в Кавала, тя беше само един ден и в нея взеха участие и уредникът и шестте служители на музея. Музеят се намира в стар склад и покрива напълно представите ни за тютюнопроизводството, които имаме от романа на Димитър Димов “Тютюн”. С колегите разговаряхме, предлагахме, обменихме ценен опит, още повече, че те са “млад” музей и нямат опит с гостуващи изложби, докато при нас това вече е добре развита практика. Надявам се през пролетта, за Великден да успеем да гостуваме в Кавала с наша изложба и демонстрация на писани яйца. Поканихме новите ни приятели и те да ни гостуват и така да установим една добра практика на културен обмен.”
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България