Велинград - online - ПРЯКА РЕЧ: Религията не променя етноса 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ПРЯКА РЕЧ: Религията не променя етноса
Публикувано 2012-11-06 09:04:36 от Темпо

Какво мисли за религиите и религиозното напрежение, на което сме свидетели през последните месеци, един млад човек на 16 години от Велинград? Предлагаме ви позицията на Нели Мануилова, която получихме на електронната поща на вестника. Нели е на 16 години, а през 2011 г. спечели стипендия и сама издаде своята първа стихосбирка.

Религията е важна част от обществото като цяло, а това, което се задава, на мен никак не ми харесва. Погледът, с който един 16-годишен тийнеджър може да погледне на религията в 21-ви век и особено в България, е следният.

Съвсем скоро, преди дни, гледах новини, в които се споменаваше за различните “етноси” в областта на Родопите. Изказването на въпросния журналист беше следното: “В Родопите се заражда религиозен конфликт между етносите...”
И понеже аз самата живея в Родопите, държа да кажа, че тук има само един етнос. Фактът, че тук живеят хора, изповядващи различна религия, не ги прави отделен етнос. Да, правилно ме разбрахте - мюсюлманите са българи, които изповядват мохамеданство и това не ги прави различен етнос, те принадлежат към българския етнос, както и отделните групи християни - евангелисти, православни и католици. Религията не променя етноса, към който принадлежат хората.
Защо това е важно?! Защото при целия натиск, който имаме от финансовата криза, от правителството, от по-високо стоящите в йерархията, това, което някои от медиите се опитват да направят, е да ни настроят един против друг и поводът да бъда религията. Добре запознатите с историята обаче знаят какъв ще бъде изходът. Религиозните войни през 16-17 век (1517-1648 г.), следствие от Реформацията и Контра-Реформацията, водят само до разруха, до смъртта на хиляди хора, унищожаването на хиляди градове и културно наследство. Само във Франция е избито около 1/3 от населението (протестанти или хугеноти), в Германия около 70% от населението, да не говорим за Испания,Англия и най-вече Нидерландия. Какъв смисъл виждаме във всичко това?! Смърт и разруха.
Мислите, че това е невъзможно да се повтори днес, в 21-ви век?! Защо тогава 2.7% от убийствата днес са поради религиозни причини?! Някои от медиите се опитват да настроят самото население, цялото общество и всички хора един против друг, само защото изповядват различни религии. Справедливо ли е това?! Какво значение има кой каква религия изповядва, щом вярва в нещо и не пречи с нищо на останалите?! Вместо да бъдем сплотено общество, ние се обръщаме един против друг заради различията си. И от страната на медиите натискът е силен. Те са създадени за това - да влияят на обществото, но защо отрицателно?!
Може би ще кажете,че официалната религия в България е християнството, но статистиките сочат, че голям брой българи не са източно-православни християни. Това обаче прави ли ги по-малко хора?! Това, което обществото не осъзнава, е, че се поддава на натиска, който се упражнява върху него. И историята се повтаря. Хората са озлобени един към друг, основните обиди са “помак” и “мангал”. Това, което аз не мога да си обясня, е къде е смисълът?! Религията има главно значение за самата личност, която я изповядва, но за обществото тя не трябва да представлява повод за разделение на групи, за етнически и религиозни спорове, та дори и за убийства. И мисля, че е крайно време да се осъзнаем. Защото нека се върнем назад в историята - това няма да доведе до нищо добро. Задълбочаването на религиозния конфликт може да струва нечий живот. Това аз наричам “Религиозните войни на 21-ви век”. От това няма смисъл. Единственото, което правим, е още повече да усложняваме обстановката, в която сме принудени да живеем. Аз вярвам,че можем да бъдем задружни, аз вярвам, че можем да сме сплотени, вярвам, че държавата ни все някога ще стане по-добра за живот и ще може да да даде шанс за реализация. Нека започнем от това, нека започнем от сега!
Дано мнението ми има значение и мисленото на един младеж от “новото” поколение да е трогнало някого, поне малко...
Нели Мануилова, СОУ ”В. Левски” Велинград

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води