Велинград - online - Петър Мутафчиев, депутат от БСП: Изоставаме не с 4, а с 8 години по доходи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Петър Мутафчиев, депутат от БСП: Изоставаме не с 4, а с 8 години по доходи
Публикувано 2012-11-13 08:52:23 от Темпо

Петър Мутафчиев, министър на транспорта в мандата на тройната коалиция и настоящ депутат от БСП, се срещна с партийния актив на 9 ноември във Велинград. Дискутирани бяха две основни теми: бюджета за 2013 г. и референдума за ядрената енергетика.
В речта си народният представител подчерта, че бюджетът, който ГЕРБ предлага за четвърта година, е на статуквото и застоя. “Управляващите се оправдават, че са наследили дългове от предишното управление, но сами знаят, че лъжат”, каза Петър Мутафчиев и изреди милиардите, оставени в държавната хазна от правителството на Сергей Станишев.
Според него основна слабост на сегашното управление във финансовата област е, че не могат да съберат приходите и като пример посочи, че само 40% от цигарите на пазара са законни и така се губят пари от акцизи за провеждане на социална политика. Депутатът припомни неизпълнените обещания на ГЕРБ да увеличат двойно пенсиите и да осигурят средноевропейски доходи на работещите и ги сравни с преизпълненото обещание на БСП за увеличение на пенсиите с 20%, което на практика е станало 80%. Изоставаме не с 4, а с 8 години по отношение на доходите, а капиталовите средства за общините за 2013 г. са с 40% по-малко от 2009 г., пресметна депутатът. В същото време безработицата се е увеличила и днес 590 000 българи са без работа. Той посочи, че сега ни затрупват с пухчета от прерязани лентички, но в Пловдивска област правителството на ГЕРБ е ремонтирало и построило 36 километра пътища, а това на БСП - 400 километра. Приехме бюджет, с който ще вървим надолу, обобщи П. Мутафчиев и изтъкна, че рисува черна картина не за да плаши, а за да подчертае, че БСП предлага алтернативи за излизане от застоя. Най-важните стъпки са възстановяване на индустрията и създаване на условия за растеж на доходите.
Разговорът продължи на тема енергетика - единственият печеливш отрасъл в българската икономика според П. Мутафчиев, след като земеделието е унищожено и земите пустеят, а приватизацията на Иван Костов е доказала, че най-лошо се управлява подарената частна собственост. Сега ГЕРБ се опитва да внуши на българите, че не трябва да се развива енергетиката, защото е скъпо, каза БСП-депутатът и обясни, че цената на АЕЦ “Белене” е 12 милиарда евро. Но с новата цетрала България ще може да задържи ниска цена на тока за най-бедното население в ЕС и да печели от износ на ел. енергия. Вместо нас обаче това изглежда ще прави Турция, която вече обяви плановете си да строи централа до границата - засега неясно АЕЦ или ТЕЦ. Оценката на П. Мутафчиев е: “Управляващите се подиграха с всички българи, които участваха в подписката за АЕЦ “Белене”, 73 “умни глави” в парламента смачкаха волята българска не с редакция, а с подмяна на искането на референдум”. Той допълни, че не случайно Владимир Путин не дойде на официално посещение в България и изтълкува също като знак отсъствието на руския патриарх Кирил от погребението на българския партриах Максим.
Гостът отговори на доста въпроси на съпартийци, включително и на критики, че тази форма на срещи с партийния актив вече е твърде остаряла и трябва да се търсят други начини да се стигне до хората преди избори.
Същата вечер в Ракитово се проведе среща с народната представителка от БСП Емилия Масларова. Активистите на общинската организация на БСП зададоха въпроси относно новия бюджет, пенсионната реформа и увеличението на пенсиите, здравната реформа - да се премахне изборът на екип като законен рекет от страна на лекарите, да не се гласува законът за водите, приет на първо четене с обособяване на 28 водни дружества, което означава увеличение на цената на водата. Социалистите в Ракитово коментираха с Емилия Масларова и предстоящия протестен митинг на 17 ноември пред катедралния храм “Александър Невски” за бъдещето на ядрената енергетика и конкретно АЕЦ”Белене”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай