Велинград - online - Окрупняването на ВиК вещае мрачно бъдеще за сектора 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Окрупняването на ВиК вещае мрачно бъдеще за сектора
Публикувано 2012-11-13 08:53:23 от Темпо

Окрупняването на съществуващите сега общински ВиК дужествата в нови 28 държавни асоциации във водния сектора е част от предложените промените в Закона за водите, които вече бяха приети на първо четене от Народното събрание малко преди лятната ваканция на парламента в началото на юли 2012 г. Около месец по-рано беше публикувано и становището на правната комисия, където имаше известни колебания именно с частта за окрупняването на ВиК-сектора. В момента в страната съществуват 65 ВиК дружества и идеята е те да бъдат обединени в 28, като от тях ще се изисква да получат лиценз за ВиК оператори, който ще бъде издаван от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).ж

Окрупняването на ВиК дружествата е предложено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Според вносителите на промените нововъведенията, които се подготвят във ВиК сектора, ще помогнат за привличането на инвеститори, тъй като големите дружества ще имат по-голяма възможност за достъп до капитали и да са по-надеждни в обезпечаването на инвестицията. Дружествата, които отговорят на изискванията за изпълнение на Вик услуги, ще получат лиценз по право, а останалите няма да вземат такъв и на тяхно място ще бъдат избрани с конкурс други оператори. Изискванията за получаването на лиценз ще наложат дружествата да са назначили достатъчно специалисти, да имат адекватни системи за следене на мрежата, да извършват ремонтна дейност. На фирмите ще им бъде наложена и горна граница на признатите нетърговски загуби, към които се причисляват загубите по мрежата.
Работещите в общинските ВиК дружества, каквото е и велинградското “ВКТВ”, не са съгласни с предлаганите промени и предричат мрачно бъдеще в сектора. Управителят на предприятието г-н Борис Голомехов заяви, че това, което се подготвя, му прилича на национализация и бъдеща приватизация. Първо ще бъде отнета от общините тяхна собственост, след което ще се извърши централизация на управлението и в по-късен етап вероятно ще се стигне до продажбата на новите окрупнени асоциации. И ще се получи нещо подобно като електроразпределителните дружества.
Последствията за обикновените потребители на вода в общината могат да бъдат с отрицателни резултати. При всички положения сегашните цени на вода и канал ще скочат няколко пъти, защото се очаква пълно изравняване на цените на територията на новото окрупнено държавни дружества, а те ще бъдат по-скоро по-близо да 2 лв. за кубик, отколкото сегашните 0.60 лв., които плащаме в община Велинград.
Друг проблем е реакцията при възникнали аварии във водопреносната мрежа. Сега е определен максимален срок за реакция до час и половина и до най-отдалеченото място в общината. Какво ще стане, когато за някоя авария трябва да се предприемат действия чак от Пазарджик и след колко време това ще стане?
Областните управители ще бъдат начело на новите ВиК асоциации, а в бордовете на директорите ще влизат всички кметове, в чиито общини е имало ВиК дружества. За да се предприеме каквото и да е действие по места, ще се чака становището и решението на управителя и съответния борд, а това неизбежно ще доведе до забавяне и тромавост.
Не на последно място е и неприятният факт, че част от работещите във водните дружества ще бъдат съкратени и ще попълнят армията на безработните.
Законът залага повишение на цената на водата и по-лошо качеството на услугата, смятат от Асоциацията на експлоатационните предприятия за ВиК, Те вече са провели срещи и с представители на синдикатите КНСБ и “Подкрепа”, които също обсъждат адекватна реакция, ако депутатите не се съобразят с тяхното мнение и приемат на второ четене всички нови поправки в Закона за водите.
Народните представители трябва сериозно да се замислят върху евентуалните последствия от въвеждането на промените. Една от тях е изискването за окрупняване на водните оператори, което ще накара общините принудително да закриват търговски дружества, каквито са ВиК дружествата, а това ще отнеме възможността на общините да кандидатстват за средства европроекти във водния сектор. Окрупняването пък ще доведе и до засилване на монополния характер на услугата. Тези проблеми и редица други са били разгледан от Асоциацията на експлоатационните предприятия за ВиК в България по време на заседание в Сапарева баня. Заложеното окрупняване всъщност е национализиране на общинската собственост, което е в пълно противоречие на записаното в Конституцията. Според асоциацията това би нарушило и договори, подписани между общините и фондовете на ЕС. А най-потърпевши пък ще се окажат малките общини, защото техните кметове няма да имат достатъчно възможности да защитят интересите на живеещите в общината.
Уедряването на сектора според вносителите на промените в Закона за водите от една страна ще го направи от ключово значение за привличането на частни инвестиции в него, тъй като големият брой по-малки ВиК дружества ги прави непривлекателни за инвеститорите, а в същото време секторът има остра нужда от свежи средства. Но от друга страна голяма според представителите на сега съществуващите ВиК дружества част от общините ще бъдат оставени в ръцете на новите асоциации, които ще работят с предимство и в полза на по-големите населени места, което може да доведе до създаване на напрежение в някои райони.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води