Велинград - online - Проф. Иван Палигоров: Анатемосахме планирането, а без него в горския сектор не м 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Проф. Иван Палигоров: Анатемосахме планирането, а без него в горския сектор не м
Публикувано 2012-11-20 09:36:38 от Темпо

На 15 ноември в хотел “Здравец” във Велинград се проведе обучение по проекта “INTEGRAL”, носочен към бъдещото управление на европейските горски ландшафти. В проекта, за който “Темпо” вече писа, са включени 14 страни от ЕС и са избрани 10 представителни ландшафтни комплекса, един от които е Юндола.

За участие в обучението покани са изпратени до всички заинтересовани страни - кметове, представители на Общински съвет - Велинград, на местните инициативни групи, на собствениците на частни гори, на държавни служби и неправителствения сектор. За съжаление форума уважиха само заместник-кметът на Община Велинград Исмет Бабучи, председателят на Съюза на лесовъдите ветерани инж. Беличенов и малцина представители на местни горски стопанства. По мнение на присъстващи експерти тази пасивност, особено от страна на лесовъдите, трябва да бъде преодоляна. Защото на карта е заложено бъдещето на нашите гори, към което нито една част от обществото не може да е безразлична.
Повече за проекта пред “Темпо” разказа проф. Иван Палигоров от Лесотехническия университет - София, който е негов координатор, а същевременно е и председател на Съюза на лесовъдите в България. Той аргументира така нуждата от проекта: “Ние анатемосахме планирането, а без него в горския сектор не може. За да отидеш някъде, трябва предварително да планираш кога и как. Иначе след известен период от време ще се питаме как стигнахме дотук и защо стана така. Гората е живо създание, което се създава, отглежда и, ако я оставим сама, ще умре. Лесовъдите знаят как да опазим тази ценна суровина, но малко обясняваме на хората какво правим, а повече действаме по метода на гасенето на пожари - после обясняваме какво е трябвало да направим”.
За същината на проекта проф. Палигоров каза: “Горската политика не трябва да остава в кабинетите на горстите, а да интегрира в едно всички заинтересовани страни. Ние можем сами да направим горско планиране, но в резултат в обществото ни сочат с пръст и се говори за “горска мафия”. Затова е нужно цялото общество заедно да взема решенията по отношение развитието на горите. Този проект създава широка платформа с участието на 20 партньори от 14 европейски страни. Избрани са 10 представителни ландшафтни комплекса, които ще бъдат подложени на анализ в дългосрочен план от 20 до 40 години. За всеки от ландшафтните комплекси, включително Юндола, ще се работи по 4 различни сценария. Четирите варианта са ветрило от възможности - от песимистични до оптимистични. Напоследък много се говори за промените в климата и затова всеки от вариантите ще се тества при възможно най-лошото съчетание на факторите. Проектът е до 2015 г., за да има достатъчен период да се експериментира и да се отчете различното влияние върху всички заинтересовани страни. Благодарение на анализа ще се предскажат измененията, които биха настъпили, ако се приложат различните варианти на политика в горите. С особена сила стои въпросът за екосистемните функции и услуги: досега предобладаваща дейност в горите са добивът на дървесина и недървесни горски продукти, но все повече на гората се гледа като на резервоар за водород, съхранено биоразнообразие и среда, в която то съществува. Нищо не пречи дървесината да остане основен поминък, но да се работи с по-голяма сила за водоохранителните и водозадържащи функции на гората, за използването й като място за рекреация и отдих, за възстановяване на дивечовите популации. Всичко това ще се анализира в дългосрочен план с различни системи за управление, за да се покрият обществените очаквания”.
Дейносттите по проекта ще продължат, включително и в сформираните работна и водеща група, чийто ръководител е инж. Величко Драганов от УОГС “Г. Аврамов” - Юндола. А за да има в горите такива резултати, каквито всички искаме, трябва да се засили и активността - местните лесовъди да дадат пример, който да запали интереса и на местната общност.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води