Велинград - online - След 20-годишно прекъсване: Научно проучване на местния фолклор 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

След 20-годишно прекъсване: Научно проучване на местния фолклор
Публикувано 2012-11-27 08:52:17 от Темпо

Хотел “Клептуза” посрещна участниците в научна кръгла маса, която се проведе в нашия град от 23 до 25 ноември. Докладите и разискванията бяха насочени към основната тема “Музикален и танцов фолклор в Северозападните Родопи, регионално проучване - културни взаимодействия - изселничество”.

Две години е продължила изследователската дейност на екипа, ръководен от проф. Димитрина Кауфман от ЮЗУ “ Неофит Рилски” - Благоевград. Сред членовете на организационния комитет, работещ по проекта, са изявени преподаватели oт университета в Благоевград, научни работници от БАН, както и двама представители от Историческия музей във Велинград - Снежана Велева и Георги Куманов. Финансирането на проекта е станало чрез средства от Фонда за научни изследвания към образователното министерство. Проф. Кауфман допълни, че така е възстановено близо 20-годишно прекъсване в изследванията на фолклора в този район на Родопите.
Гости на откриването бяха Дияна Кехайова, председател на Общински съвет - Велинград и зам.-кметът Атанаска Хрисчева, която прочете поздравителен адрес към участниците от името на кмета Иван Лебанов.
В 30 научни доклада участниците в кръглата маса разгледаха музикалната и танцовата култура в Северозападните Родопи, резултатите от теренните проучвания на музикалния фолклор във Велинградско, спецификата на многогласието в Родопите, народните инструменти и музика на региона. Докладът на проф. Кауфман бе на тема “Македонско присъствие или родопско гостоприемство в музикалния фолклор а Велинградско”, а етнологът от нашия музей Георги Куманов представи проучване, свързано с темата за преселниците и изселниците и тяхното влияние върху музикалния и танцов фолклор..
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай