Велинград - online - Започва подготовка за 5 години СПА столица на Балканите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Започва подготовка за 5 години СПА столица на Балканите
Публикувано 2012-11-27 09:11:54 от Темпо

Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите (СХР) във Велинград даде старт на подготовката за отбелязване на 5 години от обявяването на града за СПА столица на Балканите. Юбилеят ще се чества през 2013 г., но работата за достойното му отбелязване вече е в ход.
На 23 ноември се проведе събрание на СХР, на което председателят Златко Златанов призова за мобилизация, за да направим празник, който да се запомни от цяла България.
Титлата на Велинград е “пожизнена” и никой не може да ни я вземе, но въпреки това се злоупотребява с нелегитимни СПА конкурси, организирани от различни асоциации. Точно затова 5 години след обявяването си за СПА столица на Балканите Велинград трябва да затвърди статута си на най-добър СПА курорт не само в България.
От министерството на икономиката и туризма имаме уверения, че ако до края на 2012 г. представим бюджет за празника, те ще покрият разходите за реклама и самолетни билети на гостите от чужбина, увери г-н Златанов. Големият проблем е желанието да покажем промяна в облика на Велинград, без което провеждането на юбилея няма да има смисъл. Златко Златанов заяви, че са водени разговори и кметът Иван Лебанов е казал, че общината ще направи всичко, което е нужно.
На първо място става въпрос за построяването на дълго обсъжданата входна арка с тотем, символ на СПА столицата. Решението въпросната арка да бъде разположена на бъдещото кръгово кръстовище след жп-прелеза при бензиностанция “Лукойл” вече търпи промяна. Тъй като под кръстовището има много подземна инфраструктура (колектор за пречиствателната станция и важни електропроводи), арката ще трябва да се прави на друго място. Златко Златанов предложи това да се случи на кръстовището, водещо по околовръстния път, пред съществуващата там автокъща. Болшинството от хотелиерите не приеха идеята с аргументи, че мястото не е подходящо. Повече “за” събра идеята арката да бъде на кръговото кръстовище пред жп-гарата, но окончателното решение предстои да бъде обсъждано и одобрявано. Според Зл. Златанов за изграждането на арката общината ще успее да осигури до 264 000 лева.
Друг важен елемент от отбелязването на 5-годишнината ще бъде провеждането на СПА фестивал “Арена на красотата”. Идеята е всяка година занапред Велинград да бъде домакин на заключителния етап от фестивала за България, на който се излъчват българските представители за участие на международно ниво. Като СПА столица на Балканите Велинград е естествен дом на този фестивал, на който се очаква да присъстват водещи специалисти в областта на СПА от много държави. За да се случи всичко това, ще са нужни много спонсори, отчетоха от СХР.
На събранието бе представен новият секретар на СХР: функциите ще се изпълняват от Тони Белухова, като сдружението ще работи в тясно сътрудничество с общинския Туристически информационен център. С благодарности и аплодисменти бе оценена досегашната работа на секретаря Дарина Шатова и помощта на Живко Милушев от АРР.
Браншът обсъди и ситуацията с пълната забрана на тютюнопушенето. Мненията на местните ресторантьори обаче не бяха единодушни - според едни оборотите падат, но според други в заведенията за хранене става точно обратното. Вечерта приключи с коледно тържество за членовете на СХР, които празнуваха по-рано, тъй като очакват и се надяват през декември да имат наистина много гости и много работа.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай