Велинград - online - “Ний сме достойни лаври да берем!” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

“Ний сме достойни лаври да берем!”
Публикувано 2012-12-04 09:06:42 от Темпо

На 29 ноември в голямата зала на Историческия музей г-жа Недялка Стефанова от ОА откри изложбата на Националния литературен музей - София, посветена на 100-годишнината от Балканските войни. Изложбата е с надслов “Ний сме достойни лаври да берем!” - строфа от стихотворението на Иван Вазов “Шуми Марица окървавена”, станало химн на Царство България.

Изложбата е дело на Румяна Пенчева, която я представи с думите: “Под българските бойни знамена си отиде едно поколение, на което е предстояло разгръщане на талантите, което по всяка вероятност би довело и до различен облик на литературата, художеството, техническата мисъл от първите десетилетия от ХХ век”. Сред загиналите в Балканската война са пътешественикът пътеписец Станимир Кринчев, нежният лирик Стамен Панчев, уникалният сатирик Владимир Попанастасов-Пепо, Илия Иванов-Черен. Не е пропуснат и художникът, изографисал част от катедралния храм “Свети Александър Невски” - благородникът от полски произход Август Розентал, който толкова обича България, че женейки се за Райна Костенцева, чрез обявление във вестниците заявява, че ще носи името Август Райна. Той пада убит едва четири дни след започването на войната. В представянето на изложбата Райна Пенчева споменава имената на творци от всички сфери на духовния живот на освободената, но бореща се за националното си обединение България.
Сред експонатите са орден за граждански заслуги III степен и испанска сабя от 1892 г. с гравюри от Стария завет и рицарски походи, джобен часовник и очила на Константин Петканов, ордени на Стоян Загорчинов “За гражданска заслуга и Св.Александър”, възпоменателно табло на първата бомбандировка със самолет през 1912 г. Сред богатия снимков материал е и снимката на царица Елеонора - втората съпруга на цар Фердинанд, чийто девиз е “Вярност и постоянство”, както и височайшата заповед № 327 от 9 август 1912 г., с която тя е назначена за шеф на 24-ти Черноморски полк, който от тогава носи нейното име.
Директорът на Историческия музей Снежана Велева припомни, че това е втората изложба, посветена на 100-годишнината от Балканските войни, която нашият музей показва. Първата бе на музея в Пазарджик и проследяваше бойния път на 27-ми Чепински полк. Изложбата на Националния литературен музей дава друг поглед към Балканските войни - погледът на творците писатели, поети, художници, композитори, артисти. А това е погледът на хората на духа, за които България винаги е била над всичко.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води