Велинград - online - Водосвет и рибен курбан за Никулден 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Водосвет и рибен курбан за Никулден
Публикувано 2012-12-11 08:21:48 от Темпо

За седма поредна година след възстановяването на параклиса “Свети Никола” в местността Никульова църква край Велинград на 6 декември 2012 г. се събра множество хора. В чест на светеца-покровител на храма отец Антон и отец Иван извършиха празничен водосвет.
Отец Антон отправи специална благодарност към хората от Горско стопанство “Алабак” - Велинград, които осигуриха традиционния за Никулден рибен курбан.
Сред тях бе и инж. Гено Пеев, по чиято идея през 2005 г. бе възстановен параклисът. Специална благодарност отец Антон изрази и към хората, с чиято помощ тази година курбанът бе приготвен в нова походна кухня. Тя бе осигурена от военното поделение в Ягодово и докарана във Велинград с помощта на дарители.
Сред събралите се на хубавия празник беше и Георги Будин от Велинград, който от началото на тази година се грижи за параклиса “Свети Никола”. Благодарение на неговата работа това е един от най-добре поддържаните параклиси в околностите на града. Ето какво сподели шофьорът-пенсионер, който всеки ден е в гората: “Всяка сутрин съм тук - мета, чистя параклиса и района. Идват много хора и от града, и почиващи. Някои хвърлят салфетки, чаши, книги, а трябва като дойде тук човек, да му е хубаво и приятно. Старая се, защото една работа не е ли с мерак, няма ли тръпка, нищо не става!” В грижите за храма му помагат и жените, насадили китната градинка около сградата, която също редовно се чисти и полива.
В първите месеци на 2012 г. бе установено, че се крадат пари от касичката, в която хората оставят стотинки за свещи. С помощта на Георги Будин крадецът е заловен и предаден на полицията и така е сложен край на кражбите.
На Никулден и времето бе с хората, изкачили се до параклиса “Свети Никола”. В слънчевия ден на трапезата с рибени ястия се вдигнаха много наздравици с пожелания за здраве и успехи.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай