Велинград - online - ”Стройком” (н) си връща имоти от общината? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

”Стройком” (н) си връща имоти от общината?
Публикувано 2012-12-11 08:42:05 от Темпо

Община Велинград трябва да предаде на “Стройком” недвижими имоти на обща стойност според данъчните оценки 657 100 лева. Това е решението на Окръжен съд - Пазарджик от 26 ноември 2012 г. по дело, заведено по искове на синдика на обявената в несъстоятелност общинска фирма.

В исковете се твърди, че имотите са собственост на “Стройком” като приемник на капитала на бившето общинско предприятие “БКС” според баланса към 9 август 1993 г. Спорните имоти са включени в капитала на “Стройком” ЕООД. С решение на Общинския съвет от 24 юни 2010 г. имотите са извадени от капитала на фирмата, но не е спазен Търговския закон - намалението на капитала на дружеството не е вписано по законовия ред в Търговския регистър. Съдът не приема аргументите на общината, че такова вписване не е необходимо и посочва, че според Имотния регистър имотите са собственост на “Стройком”. Съдът се позовава и на разпоредбите на Търговския закон, които целят охрана на интересите на кредиторите при обявяването на дружеството в ликвидация и в несъстоятелност. Точно за да се защитят тези интереси, е задължително вписването на промените в капитала на фирмата, което не е извършено от общината.
На базата на това община Велинград е осъдена да плати държавната такса по делото от 6571 лева и да предаде на “Стройком” спорните имоти: имот от 15 771 кв.м. в местността “Сивек”, недвижим имот във Велинград с площ 1160 кв.м. - бензиностанция и автоканал, недвижим имот в кв. Индустриален от 3470 кв.м. - портиерна, хале за ремонт, склад за масло и гаражни клетки, УПИ от 288 кв.м. и УПИ с площ 4543 кв.м. за цветни оранжерии на улица “Борислав”. С последващи решения на Общинския съвет тези имоти са предоставени за управление на общинското предприятие “Спортни имоти и пазари”. Към момента част от тях се ползват от “СИП” - например за наказателен паркинг за неправилно паркираните и вдигнати автомобили, а за други има сключени договори за дългосрочен наем и отстъпено право на строеж - като наетите от частна фирма цветни оранжерии.
Спорът ще продължи в Пловдивския апелативен съд, тъй като решението подлежи на обжалване. Какво ще е крайното отсъждане е важно както за ползвателите на спорните имоти, които вече са инвестирали в тях, така и за кредиторите на “Стройком” в несъстоятелност, които от доста време очакват да получат дължимите им суми.
А междувременно в обявената преди дни програмата за разпореждане с имоти общинска собственост през 2013 г. общината отново е заложила намерението си да продава административната сграда на “Стройком” ведно с прилежащия й терен.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води