Велинград - online - ГЕРБ иска 49 от 50 председателски места в секциите за референдума 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЕРБ иска 49 от 50 председателски места в секциите за референдума
Публикувано 2012-12-11 08:43:02 от Темпо

Във Велинград консултациите между политическите сили за състава на секционните избирателни комисии (СИК) за предстоящи референдум за ядрената енергетика бяха взривени от искането на ПП ГЕРБ да получи 49 от общо 50 председателски места в секциите. Останалите парламентарно представени партии бяха единодушни в протеста си, че това не е нормално, а председателят на местната организация на ДПС Мустафа Джамбаз коментира ситуацията така: “Целта на ГЕРБ е да саботират преговорите между политическите сили във Велинград и секционните комисии тук да бъдат назначени от Районната избирателна комисия в Пазарджик, където ГЕРБ има мнозинство”.

Консултациите бяха свикани от кмета Иван Лебанов сутринта на 7 декември в малката зала на общината с участието на упълномощени от представените в Народното събрание и Европейския парламент политически сили: ГЕРБ - Йордан Аршинков, Коалиция за България - Георги Янчев, ДПС - Мустафа Джамбаз, Атака - Цветко Петлов, Синята коалиция - Бранко Манушев и НДСВ - Иван Мавриков. Не се яви представител на регистрирания в ЦИК инициативен комитет с председател Ст. Воденичаров. От страна на Общинска адмиинстрация в консултациите взеха участие зам.-кметът Ася Хрисчева и административния секретар Стоянка Кърпачева.
За референдума на 27 януари 2013 г. в община Велинград ще има 50 секции. Общият брой на членовете в СИК ще бъде 322, защото с решение на РИК е определено в секциите над 500 гласоподавателите комисиите да са 7-членни, а в по-малките секции 5-членни. Без никакви спорове представителите на политическите сили разпределиха 322-те места в СИК съобразно спечелените мандати в Народното събрание: 136 за ГЕРБ, 72 за Коалиция за България, 54 за ДПС, 36 за Атака, 18 за Синята коалиция и 2 за НДСВ. Решено бе, че при постъпване на 10 заявления от хора със заболявания ще бъде открита и допълнителна подвижна секция.
Спорът започна при определяне на 100 места за председатели и секретари на секциите, които не могат да бъдат от една политическа сила. При разпределянето на тези 100 места се падат 49 на ГЕРБ, 19 на Коалиция за България, 15 на ДПС, 10 на Атака, 5 на Синята коалиция и 2 на НДСВ.
Йордан Аршинков заяви официално от името на ГЕРБ, че те претендират за 49 председателски места във всички секции с изключение на тази в Дома за възрастни хора във Велинград. Искането не бе аргументирано, но няколко пъти бе повторено с уточнението, че това слага край на преговорите.
От ДПС, Коалиция за България, Атака и Синята коалиция изразиха бурно несъгласие с претенцията на ГЕРБ, определяйки я като ненормална и нахална. За първи път по време на преговори за СИК има такова искане, отбеляза зам.-кметът Ат. Хрисчева. Стоянка Кърпачева поясни, че позицията на ГЕРБ прави понататъшните преговори безпредметни и секционните комисии за Велинград ще бъдат назначени от РИК - Пазарджик.
Въпреки това всяка от политическите сили записа в протокола от преговорите своето конкретно предложение за броя членове в 50-те комисии, включително за председатели и секретари. Дали РИК - Пазарджик ще зачете предложенията ще е ясно до 20 декември - крайния срок за определяне съставите на СИК.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай