Велинград - online - Коледа в български дух 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Коледа в български дух
Публикувано 2012-12-18 09:42:05 от Темпо

Искате ли да украсите дома си за Коледа и празниците със собствени ръце и в духа на българската традиция? Ако споделяте подобно желание, ето две идеи, за които помагат Даниела Цопанова - ръководител на детската школа “Ръкотворци” към ЦДГ “Радост” и на Венера Ланджова - ръководител на школата “Цвят, линия, форма” към Общинския детски комплекс. В тяхната основа е залегнало правилото да се работи само с естествени материали и всеки да претвори традицията през своето въображение и усет за красиво.

КОЛЕДЕН ВЕНЕЦ-БЪДНИК
Г-жа Цопанова учи малчуганите от “Ръкотворци” как да направят коледен венец по лесен и оригинален начин. Необходима е една къделка жива непредена вълна в един или няколко цвята (естествените цветове на вълната са бяло, сиво и кафяво). Трябват ви още гайтан или три цвята прежда, като най-често използваната комбинация е бяло, зелено, червено.
Вълната се разделя на три дълги ивици, които сплитаме на плитка. С нея оформяме венче в кръг и върху него монтираме различни сушени плодове: ябълки, сливи, червени чушки. Задължително слагаме чесън да гони злите сили. Както казва г-жа Цопанова, най-подходящата украса за венеца са продуктите от трапезата на Бъдни вечер. Допълваме украсата с панделки и врътки от преждата, а можем и да вплетем гайтаните или преждата във вълната още преди да я сплетем.
В средата на готовия венец за празника се поставя питка със свещичка. Можете да поставите китка здравец или чемшир, който според народните вярвания предпазва от зли сили в дните от Бъдни вечер до Ивановден. Друг вариант е да закачите венеца на врата, което също пази дома.
ДРЯНОВА СУРВАЧКА
Възпитаниците на Венера Ланджова организират на 21 декември от 17.30 часа изложба-базар на родопски сурвачки под наслов “Символ и традиция”. Тя ще бъде във фоайето на читалище “Отец Паисий”, където ще можете да откриете много идеи, родени от детското въображение.
Ето съветите на Венера Ланджова, за да правите сами сурвачка: избирате хубаво дряново клонче, като е важно дрянът да е напъпил. Нужди са червен конец за връзване на клончетата, неизпредена бяла вълна, малки кравайчета, ошаф, сушени дренки, суха червена чушка, царевица или пуканки. В украсата на класическата народна сурвачка се използват само естествени материали и сушени плодове и зеленчуци.
С червения конец клонките се връзват на окръжност, която символизира безкрайността. Всички други продукти, подготвени за украсата, се нанизват на гирлянди. Майсторството е точно в разполагането на гирляндите върху сурвачката и тук е моментът всеки да прояви творчество и да добави нещо от себе си.
Не пропускайте и изложбата-базар на сурвачки - средствата от нея ще послужат за закупуване на материали, с които децата в школата към ОДК ще продължат да работят с огромно желание и ентусиазъм.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България