Велинград - online - Духовият оркестър в Ракитово се възражда 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Духовият оркестър в Ракитово се възражда
Публикувано 2012-12-18 09:54:47 от Темпо

На 19 декември 19 заредени с ентусиазъм и любов към музиката мъже от Ракитово ще направят първия концерт на възстановения Градски духов оркестър. Прекъсналият музикалната си дейност през 1990 година оркестър се ражда за нови изяви по инициатива на кмета на община Ракитово Любомир Петков. Неговата съпричастност и подкрепа изиграват решаваща роля, за да се превърне в реалност мечтата на настоящия диригент Никола Янев-Чоли Ракитово отново да има своя духова музика.

Никола Янев събира оркестрантите, които днес са заместник-кметове, директори на училища, успешни бизнесмени и до един са негови бивши ученици. Въпреки че не са свирили някои от 22, а други от 30 години, изградените музикални умения и таланти бързо се възвръщат. Само за два месеца и половина оркестърът вече е готов да излезе пред публика с репертоара за Коледния концерт на 19 декември. Градският духов оркестър ще изсвири два марша, една полка, руската “Калинка” и специално “Коледна сюита” по обработка и оркестрация на Димитър Лазаров - диригента на велинградския Представителен духов оркестър “Димитър Мечев”, който също е подкрепил колегите си от Ракитово в тяхното начинание по възраждане на оркестъра. Репетициите се водят в залата на СОУ “Св. Климент Охридски”, която е напълно подходяща за целта. Затова е огромна благодарността на музикантите към директорката на училището Таня Гаралова за нейната подкрепа.
За начало музикантите в Ракитово ползват инструментите на предишния ученически духов оркестър към СОУ “Св. Климент Охридски”. Те не са в идеално състояние, но новите засега са твърде скъпи. На 12 декември оркестрантите получиха нови униформи - отново с помощта на кмета Любомир Петков. Така че вече са готови не само за първата среща с публиката, а и за участие във всички градски и общински тържества и празници. Духовият оркестър е една атракция, която прави празника, казва Никола Янев и мнозина споделят неговото мнение.
Градският духов оркестър на Ракитово още от самото начало гони високо ниво и ще има и мажоретки. Момичетата са от СОУ “Св. Климент Охридски”, а техен ръководител е преподавателката по физическо възпитание Таня Пейчинова.
В концерта на 19 декември в читалище “Будилник” ще се включат още две от групите, създадени и ръководени от Никола Янев - певческата група към Пенсионреския клуб “Горски здравец” и Групата за стари градски песни “Евридика” към читалище “Просвета” в Костандово. Но главното ще бъдат изненадите, които сме подготвили за публиката, подчертава диригентът и гарантира, че първият концерт на възродения Градски духов оркестър в Ракитово ще се помни!
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай