Велинград - online - Общината е длъжна да разработи геотермалния ресурс 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Общината е длъжна да разработи геотермалния ресурс
Публикувано 2012-12-18 10:03:52 от Темпо

Александър Пенчев e машинен инженер и работи в областта на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) още от 1977 г. Тогава бе основана и единствената в България фирма Научно-практически стопански комплекс (НПСК) ”Нови енергийни източници”, работеща в областта и на геотермалната енергия. В момента е управител на “ESD-България” ООД, която се занимава с енергийна ефективност (EE) и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), политики и стратегиии за устойчиво развитие.

Александър Пенчев е участвал в изработването и осъществяването на геотермалното отоплени с топла вода и топлообменници на ОУ “Христо Ботев” във Велинград. Прединвестиционно проучване за геотермална топлофиккация на Велинград е правено през 80-те години на миналия век от единствената фирма НПСК “Нови енергийни източници”. За съжаление, цената на конвенционалната енергия по онова време е била много ниска и геотермални инсталации не са били конкурентоспособни. През 2000 г. е била направена още една оценка от германски специалисти, но тя е била формална, колкото да се отчете дейност. Г-н Пенчев любезно се съгласи да отговори на няколко въпроса, свързани с възможността в община Велинград да се ползва температурата на топлата минерална вода за отопление на обществени сгради и частни домове.
- Г-н Пенчев, община Велинград вече повече от година и половина стопанисва и може да ползва находищата “Велинград-Каменица” и “Драгиново” с температура около 90 градуса и свободен дебит от 28 л/сек. Може ли да се насочат усилията на общинското ръководство към изграждане на подходяща геотермална централа?
- Общината е ДЛЪЖНА да разработи усвояването на наличния геотермален ресурс. За да стане това, им трябва консултант-координатор, който е наясно със законодателство, политики и технологии. Обикновено общинарите, а и не само те, не са наясно с тези проблеми и веднага искат да пристъпят към реализация на нещо, което е все още “сурово”.
Проблемите на един такъв мащабен проект не са само технически, но и нормативни и ПАЗАРНИ! Неща, твърде далече за повечето от специалистите, но ключови за подобен проект. Общината трябва да се ангажира с този проект. - Какви стъпки трябва да се предприемат, за да се активира този процес и да се стигне до изграждане на система за отопление?
- Тук няма да ми стигне времето да кажа за всичко необходимо, но в резюме:
- да се направи прединвестиционно проучване
- оценка на преките и странични ползи
- оценка на рисковете - нещо, което в областта на ВЕИ могат да го направят няколно човека у нас. За чужденците тази задача е трудна, защото е свързана с местни фактори.
- пазарна оценка
- финансиране и финансов план
Едва след тези дейности може да се каже доколко е жизнеспособен такъв един проект.
- Може ли да се прецени каква инвестиция е необходима за изграждане на геотермална централа и какъв може да бъде нейният капацитет за отопление на обществени сгради и частни домове?
- За да се отговори точно на този въпрос, е нужно да се извърши всичко, което вече споменах. Може би по-правилното в случая е да се каже не колко е инвестицията, а срокът на възвръщаемост на инвестицията! В тази връзка може да се добави, че е трудно да се прецени какво ще струва за едно домакинство включването към геотермална централа. Проблемът за Велинград е, че домакинствата използват за отопление засега много евтина дървесина, а енергията от геотермалната централа ще бъде по-скъпа.
- Какъв ще бъде ефектът ( икономически, екологичен и социален), ако се осъществи такъв проект?
- Ефектът трябва да се определи в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. По-горе посочих, че трябва да се определят преките и странични ползи. Според мене на този етап ползите биха били главно екологични, частично икономически и частично социални. Доколкото знам, във Велинград около 70% от отоплението се извършва с дърва. Като добавим и въглищата, се получава сериозно замърсяване на въздуха, допълнено и с унищожаването на горите. При геотермалното отопление тези проблеми отпадат. Но отново повтарям, че за осъществяването на такъв проект е необходима сериозна работа от А до Я и търсене на специализирана помощ.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай