Велинград - online - В Грашево дочакаха оземляване 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

В Грашево дочакаха оземляване
Публикувано 2013-01-03 18:50:13 от Темпо

Жителите на Грашево ще получат 1436 имота с обща площ 2570 декара от общинския поземлен фонд в землището на селото. Решението, гласувано от Общински съвет - Велинград на 20 декември 2012 г., бе изпратено с аплодисменти от дошлите в залата представители на Грашево.

То има дълга предистория, която започва с изчезването на емлячния регистър след възродителния процес, заради което след 1989 г. жителите на Грашево не могат да възстановят наследствените си земи. През 2008 г. предишният Общински съвет определи за оземляване 571 имота с площ 2969 дка и започна процедурата по определяне на парцелите и собствениците. В хода на процедурата броят на парцелите се увеличи до 1436 заради големия брой наследници, но броят на декарите намаля до 2570. На практика хората получават законови права на собственици върху земя, която ползват от поколения и обработват от години, обясни кметът на Грашево Асен Мастев и подчерта колко години вече чакат решение.
Мнозина от съветниците не бяха запознати с историята на проблема и изразиха съмнения по процедурата. Йордан Аршинков от ГЕРБ поиска отлагане на точката, а Екатерина Каферинова от ЗНС предложи да се направи комисия. Наложи се Неделчо Шаламанов от ОА подробно да разясни, че оземляването се извършва от държавна приемателна комисия по правила, определени в Наредбата за оземляване. Тома Пачалов от БСП призова колегите си на Игнажден да не излизат от заседанието на Общинския съвет със съмнения и да подкрепят решението, тъй като законодателят е измислил ред за оземляване.
Гласувайки “за”, съветниците получиха не само аплодисменти от залата, а и обещания за агне и кисело мляко.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола