Велинград - online - От емблемата на Празниците до първата изложба във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

От емблемата на Празниците до първата изложба във Велинград
Публикувано 2013-01-22 08:48:45 от Темпо

Знаете ли кой е художникът, създал познатата емблема на Велинградските празници на културата с чашата, слънцето и минералната вода? Това е пазарджиклията Марин Маринов, чийто творчески път през годините многократно е минавал през нашия град, но сега за първи път ни гостува със своя самостоятелна изложба. Тя започна на 18 януари в Градската художествена галерия и ще продължи един месец.

Марин Маринов показва пред велинградската публика 33 рисунки, които са дигитални отпечатъци на оригиналните картини. Модерната техника позволява по-лесно експониране и в днешните кризисни години се използва все по-често от творците. Оригиналите са намалени и сканирани върху хартия в еднакъв формат, поставени са в стилни рамки и така могат да бъдат закупени от любителите на живописта на поносими цени от 50 до 70 лева.
“Моите контакти с Велинград са от 80-те години на ХХ век”, сподели Марин Маринов пред вестник “Темпо”. Тогава театралният режисьор Георги Пашов прави две постановки със самодейния театър в читалище “Отец Паисий”, на които Марин Маринов е сценограф. По образование Марин Маринов е театрален художник, 25 години работи като сценограф в театъра в Пазарджик, член е на Съюза на българските художници и на Групата на художниците в Пазарджик. От онова време е добър познат с Димитър Мечев и много читалищни деятели в нашия град. Наред със знака на Велинградските празници на културата художникът прави и една от емблемите на читалището, рисува фоайетата и коридорите на гимназията “Васил Левски” и училище “Неофит Рилски” в кв. Чепино.
Местата и хората, свързани с младостта, винаги като магнит теглят към себе си и затова е логично признанието на Марин Маринов, че от много време иска да дойде с картините си във Велинград. Днес художникът ни показва друга страна на своя талант. Част от неговите рисунки и графики пресъздават красиви и свети места от България, следвайки класическите традиции в живописта. В друга част от картините посланията стигат до зрителя, пречупени през призмата на модерността.
Марин Маринов твори в още една трудна, но много нужна за народната памет област. Автор е на три книги, посветени на историята на значими културни институции в Пазарджик: книга за историята на театъра в Пазарджик в столетието от 1870 до 1970 година, книга за пазарджишките художници и летопис на техните изложби и книга за местния куклен театър, чийто директор е в продължение на 9 години. Тази проучвателска и родолюбива дейност е оценена по достойнство с Наградата на Община Пазарджик за изследване на културните процеси, с която Марин Маринов бе удостоен през 2012 г. Книгите си Марин Маринов ще дари и на библиотеката в читалище “Отец Паисий”. Така че срещите на велинградската публика с него продължават - в галерията до 18 февруари, а след това и на страниците на неговите книги.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай