Велинград - online - След дебати “против кмета или против спорта”: Ски клуб “Чепинец” остава без ОПС 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

След дебати “против кмета или против спорта”: Ски клуб “Чепинец” остава без ОПС
Публикувано 2013-01-22 09:29:12 от Темпо

На последната си редовна сесия на 20 декември 2012 г. общинските съветници без никакви дебати и с пълно единодушие удължиха с 5 години срока за реализиране на отстъпено право на строеж ОПС) върху две петна с площ по 80 кв.м. на Юндола. Това стана по молба на Ски клуб “Чепинец”, а кметът Иван Лебанов бе упълномощен да сключи с клуба нов договор за ОПС.

Със заповед от 9 януари 2013 г. областният управител Дончо Баксанов върна за ново обсъждане решението като незаконосъобразно. Мотивът е, че липсват данни, обуславящи необходимостта от удължаване на ОПС без провеждане на търг или конкурс във връзка със Закона за физическото възпитание и спорта, който е посочен сред правните основания на решението на Общинския съвет. Това стана повод за провеждане на извънредна сесия на 17 януари, на която след бурна дискусия и три прегласувания съветниците отмениха своето първоначално решение.
Предисторията на учреденото на СК “Чепинец” отстъпено право на строеж припомни зам.-кметът Атанаска Хрисчева. През 1981 г. на Юндола бе проведен кръг от Световната купа по ски-бягане, за който бяха изградени 3 бунгала. Впоследствие те остават за ползване от ски-бегачите за тренировъчна база, но по-късно парцелите, върху които са разположени, са закупени от частни лица и бунгалата няма къде да бъдат монтирани. Тогава общината обявява конкурс за ОПС, спечелен от ски-клуба. В продължение на повече от 10 години клубът няма финансова възможност за реализиране на ОПС върху двата парцела. Затова е поискано и ново удължаване на срока за ОПС, гласувано от Общинския съвет в края на 2012 г. Г-жа Хрисчева обяви от името на кмета Иван Лебанов, че като вносител той изтегля решението, тъй като е създадена обществена настройка срещу ски спорта.
Въпреки изтеглянето Общинският съвет по закон трябва да се произнесе по върнотото от областния управител решение и дебатите продължиха. Екатерина Каферинова подчерта, че въпросните ОПС са спечелени, а не дадени на ски клуба и че Общинският съвет стотици пъти е удължавал сроковете за различни ОПС.
Позицията на ДПС стана ясна в две изказвания. Общинският лидер на ДПС Мустафа Джамбаз попита от кого е искането и защо под молбата на Ски клуб “Чепинец” има печат на общината, а съветникът Али Мареков прогнозира, че на базата на ОПС след това ще се искат парцели от по 2000 кв.м. Това бе категорично отхвърлено от директора на “Общинска собственост” Георги Янев, който се позова на текста на решенията, в които фигурират две УПИ по 80 кв.м.
Реджеп Ходжов от ЕНП призова съветниците да се разграничат дали са против кмета или са против спорта. Той попита: “Ако сме против кмета, защо да вредим на Ски клуб “Чепинец”?” и предложи да потвърдят решението за удължаване срока на ОПС, за да не търпят упреци, че са против спорта.
С такава постановка на проблема не се съгласи Тома Пачалов от БСП, който каза: “Ние не сме нито против спорта, нито против кмета, когато се спазва законът!” Според него при предишното гласуване съветниците са били подведени, тъй като срокът за ОПС вече е бил удължаван два пъти и по закон следва да се обяни нова конкурсна процедура. Да отменим решението, за да спазим закона, прикани Тома Пачалов.
“Не е въпросът за кмет или за спорт, а че ако потвърдите решението, вършите престъпление”, категорична бе София Ключкова. Тя определи молбата от СК “Чепинец” с печат на общината като документално престъпление и поиска ски клубът да представи лиценз, а общината да даде договорите за ОПС, за да е ясно дали е фиксиран срок от 10 години, в който парцелите да се ползват за спортни цели, а след това не е ясно какво се случва с тях.
При първото гласуване “за” потвърждаване на решението за удължаване срока на ОПС гласуваха 4 съветници: Екатерина Каферинова, Златко Златанов, Реджеп Ходжов и Тодор Шейнов. За отмяна на решението не стигна един глас и се стигна до трето прегласуване, при което единствено Ек. Каферинова остана на първоначалната си позиция. Така спорното решение бе отменено и Ски клуб “Чепинец” загуби правото на ОПС на Юндола.
Историята може да има продължение с обявяване на нов конкурс, на който ски клубът да се яви и отново да спечели ОПС. Големият и труден въпрос обаче остава дали ще се намерят ли пари за изграждане на съвременна тренировъчна база за скиорите на Юндола, без която славното за Велинград ски-бягане не може да се развива - горчив факт, който обрича бъдещето на деца със заложби в този спорт. Това е въпросът, който трябва да тревожи градските управници, а не кой срещу кого или срещу какво е против.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води