Велинград - online - Лесовъдите-ветерани ще почетат В. Попов 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Лесовъдите-ветерани ще почетат В. Попов
Публикувано 2013-01-29 09:20:25 от Темпо

Вечерта на 2 февруари 1912 г. в гостилницата на хотел “Македония” в тогавашното село Лъджене е застрелян лесовъдът Васил Попов. Той е тук, за да свидетелства пред съда по дело за корупция в горите.
Десет години по-рано Васил Попов е назначен за технически лесничей в Чепинско, където по негови думи заварва пълна анархия в горите и започва дълга и неравна борба с всички, които вредят на гората - горските търговци, местното население, горската администрация.
Заради безкомпромисната си честност и принципност получава множество заплахи, срещу Васил Попов има и няколко нападения. Местят го в различни краища на България, но това не променя непримиримостта му срещу корупцията и престъпленията в горите. Защитава своите убеждения на лесовъд и родолюбец и с помощта на перото - 5 години издава списание “Бранище”, от чиито страници разобличава министри, началници в горската администрация и дори самия цар Фердинанд заради далавери при концесия на гори в Рила.
Приживе лесничеят Васил Попов не изменя на своите принципи, не прави компомиси със силните на деня, бори се с всички сили за опазване на горите от всякакви посегателства и отказва пост в министерството с думите, че той няма да прави политика с българската гора. Именно тази позиция на страж на българската гора обаче му спечелва куршумът, който прекъсва живота му на 34-годишна възраст. В същото време тя превръща Васил Попов в пример за честен и всеотдаен човек, чието име и досега буди респект и уважение.
На 2 февруари 2012 г. Съюзът на лесовъдите-ветери във Велинград ще отбележи 101 години от смъртта на Васил Попов, съобщи председателят на съюза инж. Атанас Беличенов. Ветераните ще почетат светлата памет на Васил Попов с полагане на цветя на паметната плоча, поставена в началото на велинградската улица, носеща неговото име.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола