Велинград - online - IN MEMORIAM: Учителят - маестро 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

IN MEMORIAM: Учителят - маестро
Публикувано 2013-02-05 08:45:10 от Темпо

С тези редове искаме да върнем спомена за двама мъже, свързали пътя си с духовния живот на Велинград. През януари се навърши една година от кончината на Аврам Жерев - гимназиален учител по литература, директор и училищен инспектор, кавалер на орден “Кирил и Методий”, основател и редактор на педагогическото списание “Учителска трибуна” - Велинград. Аврам Жерев е дългогодишен председател на Литературния клуб “Никола Вапцаров” към читалище “Отец Паисий”. Твори в областта на прозата, автор е на книгите “Бегли портрети на хора напети” и “Доброто го има”, участва със свои разкази и портрети в различни литературни сборници, член е на редакционната колегия, подготвила и издала първата Енциклопедия “Чепино”. Отличителна черта на литературното му творчество е интересът към най-значимите личности на нашия град, чийто литературни силуети и портрети са запазени именно благодарение на Аврам Жерев.

През годините някои от тези портрети са излизали на страниците на вестник “Темпо”. Сега публикуваме (със съкращения) портрета на Димитър Мечев, създаден от Аврам Жерев точно преди 10 години. Ако беше сред нас, на 8 февруари 2013 г. Димитър Мечев щеше да празнува 85-годишен юбилей.
Днес Аврам Жерев и Димитър Мечев не са сред живите. Но писаното слово остава, то е вечно и пази паметта за стойностните неща и хора...

Каква национална и локална - велинградска гордост изпитвахме всички ние, когато нашият ученически духов оркестър и мажоретният състав дефилираха по булевардите и площадите на град Рощок (Германия) през юнските дни на 1983 година! Това чувство е трудно да се изрази с думи! Та това бяха нашите момичета и момчета! Водеше ги и там той, Учителят-маестро Димитър Мечев. Всички музиканти бяха облечени с ефектната и атрактивна Ботева униформа. На калпаците им се очертаваха устремените към висинето пера. А диригентът с дългия тамбур-мажор вихрено развяваше българския трибагреник и отсечено дирижираше оркестъра. Как да не се вълнуваш и гордееш!
Това беше в средата на Европа на международен фестивал на духовите оркестри! И така повече от 38 години (от 1965 г., когато е създаден оркестърът). 46 са вече турнетата му извън България. А концертите и турнетата у нас са стотици. Наградите - национални и международни нямат брой: златни медали, лауреати на републикански фестивали, плакети, грамоти... Удостоен е със званието “Представителен” оркестър.
А като че ли Маестрото е незасегнат, недосегаем от времето. Все така изправен, енергичен, устремен в черния си официален костюм, с редингот или с Ботевата униформа. Папионката - тя е на врата му при концерти в салони... И така десетилетия. Годините са вече 75! Една вече респектираща възраст! Но той е неуморим! Все непокорната къдрава коса като ореол е покрила гордо изпънатата осанка. Посивелите и вече побеляващи къдри се оформят и излъчват мъдрост и човешка стабилност... Челото е издайнически набраздено от житейските тревоги, но духът и ентусиазмът са видими и несломими! Кафявите му очи под стрехата на гъсто обрасли ярко очертани вежди са зорки на репетиции, дефилета, концерти. Те нищо не пропускат, всичко забелязват, а слухът е така изострен, че тоновете на всеки инструмент трябва да са точни като звукове от камертон. Той е потопен в тях. Всичко останало е второстепенно, незабележимо...
Житейското му начало е през 1928 г. в родното Ракитово. Той има една мечта - да учи и възпитава децата. Учителският институт след гимназията му дава пътния лист. Започва в с. Драгиново, но след първата година там, цели 14 той е в Чепино. Избира магистралния си учебен предмет - музиката. Обучава и възпитава, но и сам се учи и упражнява, практикува. Децата навлизат в непознатите дебри на музикалната култура. Тогава започва да се утвърждава като диригент. Училищният хор представя не само училището, но и квартала и града.
Идва 1965 г. Това е началото на неговия триумф. Той създава и десетилетия ръководи ученическия духов оркестър. Започва с 20-30 деца, за да стигне до 80-120 оркестранти. Издирва даровити деца, обучава ги. Привлича колеги. Стига до идеята за създаване на музикална школа. И след много перипетии тя е реалност. Идват професионалисти: Сашо Михайлов, проф. Тонев, Братанов, Шулеков, Цветков, Владовски, Вълчанов, Ламбрев и още, още. Някои се задържат, други по-малко, но школата я има, музикалните инструменти се изучават, овладяват. Преподавателите вдъхновено работят. Велинградските деца правят оркестъра, творят музика, години на упорит труд. Резултатите не закъсняват. Репертоарът се обогатява. Касическите маршове, фолклорните и в последните години правосланти мелодии, оперните увертюри и цели откъси от опери и оперети. Десеткии десетки са пиесите, маршовете, химните...
Пъпът му е вързан за читалището. То е майката, базата за духовна дейност - музикална, театрална. Над 50 са годините, които е посветил на читалищната работа. Несменяем член на ръководството, а повече от половината от тези години е председател на читалищното настоятелство. Той е един от стълбовете на театралния колектив. Много от централните образи на десетките постановки са пресъздадени от него. Шеговито споделя: “Всички роли на царе, генерали и войници бяха мои”.
Маестрото отчита особеностите на времето, на годините, в които живеем. Трудни, много трудни не само за икономиката, не само в материален аспект, а в областта на духовната сфера, по посока на културата. Бездуховността е повсеместна... Но той, Маестрото, не капитулира, не се примирява. Пак е в читалището, на репетиция с оркестъра, на заседание на Общинския съвет, въпреки байгайньовските порядки, когато кепепирът, далаверата, корупцията са главното, а духовността е изоставена на последно място. А Мечев не спира. Защо? Къде е отговорът? Генът ли, възпитанието ли? Неговият дух е възрожденски. Сърцето му не знае покой. Идват нови и нови задължения. Той е избран за съветник - депутат в местния парламент в групата на независимите. Обсъжда и решава въпросите на града, общината. Парливите въпроси често му носят неприятности. Културата е областта, която най-много го занимава. Не винаги успява да й помогне. Но отново е непримирим, настойчив, упорит!
Общественото признание е естествено. Той се радва на одобрение и възхищение на направеното от него. Още през 1985 г. е “заслужил учител”, званието, което най-пълно отразява неговата същност. Това е неговият Живот! И ето сега е почетен гражданин. Това е израз на почиттта към него, защото всичко е за децата, за града, за общината, за България! Заслужено, подобаващо на стореното е това звание!
Мислите го връщат към семейството. Всеки има своя житейска пъртина. Тя трябва да се следва с открито чело, с чисти очи. Неговият пример е завладяващ. Сърцето му е будно. Не е ли това съвременният будител!
Това е той - Учителят-маестро Димитър Мечев! Маестро, както се обръщат към него колеги, оркестранти, читалищни дейци, граждани, близки и познати, изразявайки по този начин и благодарност, и признателност, и възхищение.
Аврам Жерев, януари 2003 г.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води