Велинград - online - Така е в Сапарева баня, а във Велинград...? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Така е в Сапарева баня, а във Велинград...?
Публикувано 2013-02-05 08:59:27 от Темпо

Вече близо 2 години община Велинград стопанисва две находища с топла минерална вода, а ползата за обществото не се усеща! Държавата предостави на доста общини правото да стопанисват минерални извори от общо 57 находища. Как се възползваха отделните общини и какви стъпки предприеха за пълноценното и ефективно използване на топлите извори? Ето стъпките на общинското ръководство в Сапарева баня.

На 30 август 2011 г. кметът на община Сапарева баня инж. Сашо Иванов и Нишиура Кихачиро, президент на токийската компания “Аквафарм Лимитид”, подписаха меморандум за сътрудничество. Двете страни се споразумяха за създаване на смесено дружество “Аква Германея” ООД, което ще проектира и изгражда геотермална централа в град Сапарева баня, ще снабдява местни потребители с топла минерална вода за балнеология и ще осигурява процедури, СПА, басейни и др. Сред целите на съвместното дружество е и развитие на снабдяването с топлинна енергия, на възобновяемите енергийни източници, както и на селското стопанство, земеделието и животновъдството в района. Планираните дейности ще бъдат реализирани поетапно с финансовата помощ на Световната банка, съобщава БТА по информация на кмета инж. Сашо Иванов. Проектът предвижда въвеждането на модерна технология, която да охлажда водата от 104 градуса при изхода на гейзера до 40 градуса, без да се позволява досег с въздуха. Досега минералната вода се използва за отопление на сградата на общината, детската градина и училището. Част от дебита е предоставян на хотели и други обекти. Бъдещата централа ще произвежда топлинна енергия, за което извиращата на близо сто градуса вода е изключително подходяща. Същата вода след частично охлаждане ще се използва за отоплението на общинските сгради. През лятото ще се произвежда топлинна енергия, ако има интерес - ще се захранват оранжерии.
За да заработи централата обаче, е необходимо Държавната комисия по енергийно и водно регулиране да определи цени за производство на ток от геотермални води. “Ние сме първите, които ще произвеждат енергия от геотермален източник и на нас се пада да извървим този път“, посочва зам.-кметът Васил Маргин.
За в. “Темпо”, по телефона, председателят на Общинския сивет в Сапарева баня Петър Чучуганов заяви, че с японските инвеститори засега е подписан меморандум за изграждане на геотермална централа и основно почистване на сондажа. В същото време от близо 10 г. в Сапарева баня работи общинска геоцентрала, която осигурява отоплението на сградите на общината, на училището, на детската градина и на читалището. Те и сега се отопляват, като разликата е, че тези сгради вече не плащат такси на държавата за ползването на минерална вода, защото изворите от 2 г. се стопанисват от общината.
Така е в Сапарева баня, а във Велинград...?
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай