Велинград - online - Януарските сметки за ток - шок за клиентите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Януарските сметки за ток - шок за клиентите
Публикувано 2013-02-12 08:49:49 от Темпо

Дойде периодът за плащане на сметките към ЕНВ и голям брой велинградчани бяха неприятно изненадани от високите суми, които дължат по януарските фактури. Недоволството е масово, тъй като сметките на огромен процент от клиентите на дружеството-монополист са по-високи от тези за предишни периоди. Повечето от хората споделят, че фактурите им са с 20-30 процента по-високи от обичайните, но има и такива, чийто сметки са в пъти по-големи.

От ЕВН изпратиха прессъобщение до медиите, в което твърдят, че според техния анализ за последните фактури за потребена електроенергия на клиентите в Югоизточна България 49,98% oт клиентите имат консумация до 500 киловатчаса през месец януари 2013 г. Средноаритметичната стойност на фактурите за тази група клиенти е 31 лв. без ДДС, като през януари 2012 г. средната стойност при тази група клиенти е била 27,2 лв. без ДДС. Консумация в рамките от 500 до 1000 киловатчаса имат 17.93% от клиентите, като средноаритметичната стойност на фактурите при тях е 111,82 лв. без ДДС. Година по-рано, през януари 2012 г., тази група клиенти са били 17,79%, като средноаритметичната стойност на фактурите е била 98,11 лв. без ДДС. Клиентите с консумация от над 1000 киловатчаса през януари 2013 г. са 10,64% като техният брой е по-голям спрямо януари 2012 г., когато са били 9,72%. Тази група клиенти през януари 2013 г. има средноаритметична стойност на фактурите от 234,46 лв. без ДДС, докато през януари 2012 г. тази стойност е била 204,26 лв. без ДДС.
Сред основните фактори за размера на януарските фактури за консумирана електроенергия според ЕВН са:
* по-дълъг отчетен период при някои клиенти. Поради многото почивни и неработни дни в края на декември 2012 г., потреблението за част от клиентите през тези дни в края на декември 2012 г. се включва към енергията за януари. Това се случва в края на всяка година в зависимост от дължината на неработните почивни дни. В резултат част от клиентите е възможно да имат по-дълъг отчетен период, включващ консумацията по време на коледните и новогодишните празници на 2012 г. Съответно тези клиенти са имали по-кратък предишен отчетен период и по-малки стойности на предходните фактури. Затова е важно всеки клиент да сравни периода на отчитане, който е посочен на всяка фактура.
* характерно за зимен период завишено потребление. Традиционно през месеците декември, януари и февруари диспечерските центрове на дружеството отчитат максимални стойности на консумация на електроенергия. През месец декември 2012 г. клиентите на EVN България в Югоизточна България са консумирали общо 929 251 000 киловатчаса електроенергия, което е със 7 401 000 киловатчаса повече сравнено с месец декември 2011 г.
* по-висока цена на електроенергията от 1 юли 2012 г. сравнено с година по-рано. Засега във Велинград няма организирани протести срещу ЕВН, каквито вече виждаме в някои големи градове. Преди дни в Пловдив не само имаше протест, но и бяха запалени два служебни автомобила на ЕВН .
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води