Велинград - online - РИСВ ще глобява общините: Много депонирани отпадъци и лоша финансова дисциплина 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

РИСВ ще глобява общините: Много депонирани отпадъци и лоша финансова дисциплина
Публикувано 2013-02-12 08:53:41 от Темпо

Само три общини от областта - Панагюрище, Белово и Лесичово, са превели всички дължими отчисления от бюджетите си за закриване и следексплоатационни грижи за функциониращите общински депа, както и отчисленията, които ще се изразходват за нови съоръжения за третиране на битови и строителни отпадъци, сочат обобщени данни на РИОСВ за 2012 г.

През последната година на 11-те общински депа в нашата област и на сметището в с. Равногор са депонирани над 110 хиляди тона отпадъци. Само на общинското депо на Пазарджик депонираните отпадъци са 47 324 тона. Втора в класацията е община Велинград с 23 465 тона, следват Панагюрище с 10 705 тона, Септември с 5 409 тона и т.н.
Големите количества генерирани и депонирани отпадъци са обратно пропорционални на финансовата дисциплина на общините, съобщи пресцентърът на РИОСВ на база на годишните им отчети. Към днешна дата само за 2012 г. задълженията на община Велинград по специалната набирателна сметка на РИОСВ са над 240 000 лева. По тази партида трябва да постъпят още 25 133 лева и от община Ракитово.
При извършване на дейност по обезвреждане на отпадъци чрез депониране, всеки собственик на депо е длъжен да осигури пълния размер на средствата за закриване и следексплоатационни грижи. От 01.01.2011 г. Законът за управление на отпадъците регламентира като задължение на общините тези отчисления. Те участват във формирането на такса битови отпадъци.
Анализът на експертите сочи като причина за обема депонирани отпадъци и дължимите за обезвреждането им суми недостатъчна ефективност на въведените общински системи за разделно събиране на отпадъците. Една от целите на разделното събиране е именно намаляване на количествата отпадъци, отиващи на депата, а оттам и на дължимите отчисления. РИОСВ ще санкционира общините, които не внасят регламентираните месечни отчисления за дейности по закриване и следексплоатационни грижи на депата за отпадъци.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай