Велинград - online - Ще загубим ли 2.3 милиона лева за саниране на 8 учебни сгради? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

Ще загубим ли 2.3 милиона лева за саниране на 8 учебни сгради?
Публикувано 2013-02-12 09:17:38 от Темпо

След малко повече от месец - на 28 март 2013 г., изтича срокът за изпълнение на проекта за подобряване на енергийната ефективност в сградите на 8 училища и детски градини в община Велинград. Договорът по проекта бе подписан на 28 март 2012 г. с Оперативна програма “Регионално развитие”, която осигури финансиране от 2 333 824 лева.

Сега съществува реална опасност парите да бъдат загубени, а ремонтите в учебните сгради да не се случат. Причината е, че проведената от общината обществена поръчка по проекта бе обжалвана, а докато се чака ново решение на комисията за избор на изпълнител, крайният срок вече чука на вратата.
Горещият проблем бе повдигнат в питане до кмета Иван Лебанов и Общинския съвет от директорите на СОУ “Методий Драгинов” - Драгиново, СОУ “Христо Смирненски” - Света Петка, ОУ “Христо Ботев” - Велинград и ОУ “Иван Вазов” - Пашово, които пишат: “Разтревожени сме от факта, че срокът изтича и повече от 2 милиона лева, така необходими за училища и детски градини, ще бъдат загубени.”
Отговор на питането бе даден на извънредната сесия на 7 февруари. Зам.-кметът Георги Янчев обяви, че до дни се очаква решението на комисията, която трябва да избере фирма-изпълнител по проекта. Кметът Иван Лебанов зададе реторичния въпрос защо в България се усвояват под 35% от европарите и посочи, че от обществените поръчки по 100 одобрени проекта 90 се обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията или в съда. Според кмета това е рекет спрямо победителите в обществените поръчки, общините не искат да бавят проектите, но процедурите по Закона за обществените поръчки са такива.
Съветникът от ГЕРБ Янко Денизов попита дали причината е единствено ЗОП и кои членовете на комисиите за обществените поръчки и получи отговор, че в комисиите не са хора от Велинград, а от държавната Агенция по обществени поръчки. Колегата му Реджеп Ходжов бе категоричен, че това е най-несъвършеният ЗОП, който дава възможност за масови обжалвания. “Нас ЗОП не ни интересува, а дали проектът ще бъде осъществен. 550 деца в Драгиново учат в сграда, която не е санирана и разчитат на този проект”, заяви директорката на СОУ “М. Драгинов” г-жа Тоскова.
В отговор кметът Лебанов каза, че законите трябва да се спазват и че общината работи за осъществяване на проектите, но винаги има опасност това да не стане. Заместникът му Георги Янчев допълни, че има вариант за удължаване на сроковете по проекта.
В подобно положение е и проектът за медицинско оборудване за общинската болница, където общината сама спря обществената поръчка заради открити пропуски в документацията. Кметът поясни, че ако не са били спрели поръчката, в която има допуснати грешки, общината ще търпи сериозни финансови санкции и допълни, че има хора, които само това чакат.
В крайна сметка съветниците приеха отложения от предишната сесия отчет за проектите по европейски програми. Единствената допълнителна информация, която получиха, бяха имената на ръководителите на проектите, по които общината работи в момента: Георги Янчев отговаря за проектите “Бъдете с нас и ний сме като вас” и “Светът е сцена...”, Петър Кондев за проекта за подобряване на енергийната ефективност в 8 учебни сгради, Даниела Салкина за проекта за оборудване на болницата, Стоянка Кърпачева за проекта за деинституционализация на деца и младежи и Тодор Енев за проекта за интегриран план за градско възстановяване и развитие.
Тази седмица ще очакваме решението на комисията за избор на изпълнител, който спешно да започне санирането на училищните сгради. Удължаването на крайния срок по проекта би било спасителен вариант, но надеждите за подобен изход може и да катастрофират в строгите правила за еврофинансиране.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай