Велинград - online - Ще загубим ли 2.3 милиона лева за саниране на 8 учебни сгради? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ще загубим ли 2.3 милиона лева за саниране на 8 учебни сгради?
Публикувано 2013-02-12 09:17:38 от Темпо

След малко повече от месец - на 28 март 2013 г., изтича срокът за изпълнение на проекта за подобряване на енергийната ефективност в сградите на 8 училища и детски градини в община Велинград. Договорът по проекта бе подписан на 28 март 2012 г. с Оперативна програма “Регионално развитие”, която осигури финансиране от 2 333 824 лева.

Сега съществува реална опасност парите да бъдат загубени, а ремонтите в учебните сгради да не се случат. Причината е, че проведената от общината обществена поръчка по проекта бе обжалвана, а докато се чака ново решение на комисията за избор на изпълнител, крайният срок вече чука на вратата.
Горещият проблем бе повдигнат в питане до кмета Иван Лебанов и Общинския съвет от директорите на СОУ “Методий Драгинов” - Драгиново, СОУ “Христо Смирненски” - Света Петка, ОУ “Христо Ботев” - Велинград и ОУ “Иван Вазов” - Пашово, които пишат: “Разтревожени сме от факта, че срокът изтича и повече от 2 милиона лева, така необходими за училища и детски градини, ще бъдат загубени.”
Отговор на питането бе даден на извънредната сесия на 7 февруари. Зам.-кметът Георги Янчев обяви, че до дни се очаква решението на комисията, която трябва да избере фирма-изпълнител по проекта. Кметът Иван Лебанов зададе реторичния въпрос защо в България се усвояват под 35% от европарите и посочи, че от обществените поръчки по 100 одобрени проекта 90 се обжалват пред Комисията за защита на конкуренцията или в съда. Според кмета това е рекет спрямо победителите в обществените поръчки, общините не искат да бавят проектите, но процедурите по Закона за обществените поръчки са такива.
Съветникът от ГЕРБ Янко Денизов попита дали причината е единствено ЗОП и кои членовете на комисиите за обществените поръчки и получи отговор, че в комисиите не са хора от Велинград, а от държавната Агенция по обществени поръчки. Колегата му Реджеп Ходжов бе категоричен, че това е най-несъвършеният ЗОП, който дава възможност за масови обжалвания. “Нас ЗОП не ни интересува, а дали проектът ще бъде осъществен. 550 деца в Драгиново учат в сграда, която не е санирана и разчитат на този проект”, заяви директорката на СОУ “М. Драгинов” г-жа Тоскова.
В отговор кметът Лебанов каза, че законите трябва да се спазват и че общината работи за осъществяване на проектите, но винаги има опасност това да не стане. Заместникът му Георги Янчев допълни, че има вариант за удължаване на сроковете по проекта.
В подобно положение е и проектът за медицинско оборудване за общинската болница, където общината сама спря обществената поръчка заради открити пропуски в документацията. Кметът поясни, че ако не са били спрели поръчката, в която има допуснати грешки, общината ще търпи сериозни финансови санкции и допълни, че има хора, които само това чакат.
В крайна сметка съветниците приеха отложения от предишната сесия отчет за проектите по европейски програми. Единствената допълнителна информация, която получиха, бяха имената на ръководителите на проектите, по които общината работи в момента: Георги Янчев отговаря за проектите “Бъдете с нас и ний сме като вас” и “Светът е сцена...”, Петър Кондев за проекта за подобряване на енергийната ефективност в 8 учебни сгради, Даниела Салкина за проекта за оборудване на болницата, Стоянка Кърпачева за проекта за деинституционализация на деца и младежи и Тодор Енев за проекта за интегриран план за градско възстановяване и развитие.
Тази седмица ще очакваме решението на комисията за избор на изпълнител, който спешно да започне санирането на училищните сгради. Удължаването на крайния срок по проекта би било спасителен вариант, но надеждите за подобен изход може и да катастрофират в строгите правила за еврофинансиране.
Елена Баева









 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България