Велинград - online - Изложба показва най-ценното от документалното наследство на Левски 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Изложба показва най-ценното от документалното наследство на Левски
Публикувано 2013-02-19 09:33:36 от Темпо

На 15 февруари 2013 г. в Голямата зала на Историческия музей директорът Снежана Велева рецитира стихотворението на Христо Ботев “Обесването на Васил Левски” и така с думите на един велик поет за един велик българин даде началото на изложбата “Васил Левски - революцията и свободата”.

Изложбата е посветена на 140 години от обесването на Апостола на българската свобода Васил Левски и е дело на доц.д-р Л. Георгиев и д-р М. Тафрова от БИА (Български исторически архив) с помощта на Министерството на културата, Общобългарския комитет и фондация “Васил Левски”, Националната библиотека “Св.Св.Кирил и Методий” и Историческия музей. Специални благодарности за нейното гостуване във Велинград г-жа Велева отправи към нашата съгражданка проф. Стоянка Кендерова, която ръководи отдела по ориенталистика в Народната библиотека.
Докторите по история Руслан Иванов и Джени Иванова от НБ ”Св.Св. Кирил и Методий” представиха иложбата. Д-р Руслан Иванов: ”Откриваме изложба, посветена на един велик българин, отдал живота си за една идея, за една цел - “да бъдем равни с другите европейски народи” - думи, казани от Апостола преди 140 години. И още: “Днешният век е век на свободата и равноправието на всички народности - всеки иска да живее свободно и да се наслаждава на божията природа, иска да бъде човек.”
Възстановяването на живота на Левски, на неговите идеи за отхвърляне на чуждата власт, за подредбата на новоосвободената държава не бе било възможно без запазеното му документално наследство, като най-голям масив от документи се съхраняват в Български исторически архив към НБ “Св.Св. Кирил и Методий”.
Д-р Джени Иванова подчерта,че материалите са разположени тематично, обхващайки основните моменти от живота и дейността на Васил Левски. В първите табла на изложбата присъства автобиографията, която Левски създава в стихотворна форма след 1867 г. Един от най-старите документи, изписани от ръката на Дякона и запазени до днес, са неговите богословски записки. Въведението по обличително богословие заедно с тропара на Светите равноапостоли Кирил и Методий от джобното му тефтерче насочват към въпроса за влиянието на християнската нравственост и образованост върху оформянето на представите и възгледите на нашия герой за Доброто и Свободата.
Изложбата представя “Народната клетва”, написана лично от Апостола, както и бележки до комитети, сметки, комитетски шифър, писма, страници от личния му бележник, всички написани от ръката му. Особено място е отделено на кореспонденцията на Васил Левски с Любен Каравелов и писмото му до Букурещ, където е обоснована идеята за “свята и чиста република”.
В изложбата участват и църковната книга на председателя на революционния комитет в Каменица поп Топорчо заедно с други книги от фонда на Историческия музей. Заедно с изложбата ще можем да видим и филма “Сеяч на надежди” посветен на Васил Левски и подарен на музея от нашия съгражданин Георги Златинов.
Изложбата бе открита от директора на Дирекция “Образование и култура” в общината Недялка Стефанова и ще гостува във Влеинград до 31 март 2013 г.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води