Велинград - online - Бунак лозе копае, юнак вино пие 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Бунак лозе копае, юнак вино пие
Публикувано 2013-02-19 09:39:47 от Темпо

Останах много учуден и зарадван, че в тая Илинова махала (зад общината) се намериха толкоз много юнаци, любители на червеното вино. Любители и на добрата песен от времето на Априлския пленум, на стари вицове и незабравени градски шансони, които за младите юнаци представляваха доста голям интерес.

Купонът, наречен Парад на виното, се проведе за 22-ра година, този път в доста уютния ресторант “Корона”. Никой не знае лозе ни да пръска, ни да копае, но вино да прави знае!
Срещата започна с марша на виното, дирижиран от Любо Левичаров:
Виното старо пийте вий,
момчета голобради,
жени любете млади.
Виното, колкото старее,
се пие с наслаждение.
Жената, колкото старее,
се гледа с любов и уважение.
Димитър Илинов - един от големите организатори на срещата, беше в стихията си да реди и подрежда вината по ред на номерата. Комисия от четирима оценяваше вината по цвят, вкус и аромат по шестобалната система. Първо място зае виното на доайена на махалата участник в срещата Павел Голомехов, второ на екскмета Стоян Дулев и трето на неуморимия наш любим Мито (Димитър Илинов).
“Наздраве, войводо! Наздраве, дружина, да ви е благо пиенето!” Започна дегустацията. Започнаха и първите песни с дъх на вино: “Червено вино снощи пих и капка не остана”.
Тази развеселена от виното среща не би била възможна, ако ги нямаше старите махленци : Илинови, Софи, Георги Беличенов, Малинови, Кадурини и някои велинградски зетьове като д-р Драгийски, който със запазения си тенор (може би бас) зарадва всички с любовни песни за Стария Пловдив. Още малко “ноти” и се явиха хороводците заедно с купите и “Градил Илия килия”.
Мъчно ми стана, че повече от 30 години не живеем сред тези весели и приятни хора, с които премина моето и на д-р Бояджиев детство. И ми дойде наум едно стишие:
Отдавна живеехме тука,
в този централен квартал,
но през 70-та БКП-то - сила велика,
при Колофона чак ни натика.
Много песни, много хумор до късно през нощта и спомени, спомени и малко мечти - значи са дошли старини. Радостно беше, че имаше доста млади хора, които смятам, че няма да допуснат искрата да угасне.
Голяма благодарност към син и баща Костови, които подаряват изработените с много вкус и естетика специално за Парада на виното купи! Благодарност и на собственика на ресторант “Корона” Веско Гурев, като му пожелавам догодина да има две корони!
На всички поздрави горещи и до нови срещи!
Христо Семерджиев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България