Велинград - online - Съвет към хотелиерите: Принудени сте да работите заедно, за да направите това мя 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Съвет към хотелиерите: Принудени сте да работите заедно, за да направите това мя
Публикувано 2013-02-19 10:13:36 от Темпо

Николай Филипов, който е работил като търговски представиле на България в Дания, а сега живее в Канада и е съучредител на Канадско-българската търговска палата, на 13 февруари бе гост на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград. Той доведе в курорта двама британски специалисти в областта на туризма: Антъни Бетц - един от създателите на туристическата индустрия в Република Южна Африка, понастоящем преподавател в по хотелиерски мениджмънт университет в Истанбул и Уилям Бауер от хотелската верига “Суис интернешънъл”, който е участвал в изграждането и е бил заместник-директор на “Шератон-София”, а от 20 г. е консултант в Турция. Тримата дойдоха точно във Велинград по препоръка на председателя на БХРА Благой Рагин, който също участва в срещите.

На 13 февурари гостите посетиха 7 хотела във Велинград и разгледаха в детайли техните СПА центрове. Вечерта в “Акватоник” се проведе заключителна среща, в която обаче взеха участие едва 5 хотела, а Община Велинград бе представена само чрез Туристическия информационен център.
Гостите определиха като прекрасни условията в седемте посетени хотела, а цените като повече от атрактивни за европейския пазар. Но и не скриха, че познатото у нас сравнение, че сме Швейцария на Балканите, трябва да има покритие. Че сме далеч от Швейцария свидетелстват боклуците, дупките по пътищата, изоставените извори на минералните води. Четири и пет звездните хотели символизират лукс, но пътят е съвсем разбит. “Не останахме с впечатление, че тук се обръща внимание на чистотатата и здравето, което се отразява на имиджа на курорта”, деликатно отбелязаха А. Бетц и У. Бауер и пожелаха ентусиазмът на хотелиерите да се предаде и на общината, за да можем да се гордеем с Велинград.
Нивото в туристическия бизнес се определя от нивото на персонала, а основен проблем на Велинград е липсата на европейски маркетинг, смятат специалистите. От една страна заради скъпите визи не могат да се отворят близки туристически пазари като Турция, Русия, Украйна и др. От друга страна трябва професионален маркетинг, за да стане Велинград разпознаваема туристическа дестинация. Гостите бяха категорични: “Имате хубав продукт, хубава комбинация от здравословен СПА и медицински туризъм. Но за да успеете да направите това място известно, вие сте принудени да сте заедно!” Според тях в областта на маркетинга са нужни усилията на група, а не на индивидуални хотели. Велинград е уникален с многото минерални извори и струпването на СПА хотели на едно място, но трябва с много реклама да се сложи на туристическата карта, а това може да стане само с общи усилия.
Според председателя на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград Златко Златанов нашият най-голям проблем е, че нямаме гражданско общество. Виждаме дупките по улиците, виждаме, че е мръсно, но си мълчим. По света първо се инвестира в инфраструктура, после в хотели, но при нас стана обратното и се виждат негативите. Той подкрепи тезата, че е нужна комплекксна реклама на дестинацията Велинград. Това може да се случи, ако в общината работи добре платен мениджър по туризъм и всички пари от туристическата такса се разпределят от Съвета по туризъм с участието на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите.
Като резултат от срещата г-н Николов каза, че има възможности за побратимяване на Велинград с градове в Дания и за франчайзинг. Гостите са проявили интерес и към търсенето на инвеститори за Клептуза.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай