Велинград - online - Наплив за потребители и асистенти по социален проект 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Наплив за потребители и асистенти по социален проект
Публикувано 2013-02-19 10:27:57 от Темпо

Още в първата седмица от старта около 100 човека вече подадоха документите, с които кандидатстват за участие в проекта “Помощ в дома”. Финансирането на проекта на стойност 188 257 лева бе спечелено от Община Велинград от Оперативна програма “Развитие на човешките ресурси”. То осигурява възможност на 50 души с увреждания да ползват асистент, а на 30 безработни - да получат работа като лични и социални асистенти.

Интересът към този тип социални проекти винаги е много голям, защото на територията на нашата община живеят много хора с различна степен на инвалидност, които се нуждаят от помощ в дома. “Кандидатите са такива услуги са 4-5 пъти повече от одобрените бройки, очакваме около 300 заявления”, каза заместник-кметът Георги Янчев по време на първата пресконферения по проекта на 14 февруари. Община Велинград е кандидатствала с разчети за повече потребители на услугата и асистенти. Одобрените бройки обаче са несъмнен успех - за сравнение в пъти по-голямата от нас община Пловдив е спечелила по същия проект финансиране за 120 потребители.
Очаква се този път напливът от желаещи да бъде по-малък, защото 70 човека с увреждания вече са включени в проекта “Подкрепа за достоен живот” и нямат право да кандидатстват и по този. Към момента по друг проект 23 деца с увреждания ползват услугата личен асистент. Важна информация за родителите на деца с увреждания е, че по новия проект “Помощ в дома” ще бъде осигурен личен асистент за 10 деца и ако желаят, то трябва да подадат документите в срок - до 8 март 2013 г.
Това е крайният срок за прием на заявления от всички, които ще кандидатстват по проекта. Г-н Налбантов от ОА разясни графика на проекта: след подаване на заявленията те отиват в Дирекция “Социално подпомагане”, която до края на март по специална методика ще направи класирането на кандидатите. В същото време в Бюрото по труда ще се приемат заявления от безработни, като и тук отчитат голям интерес към проекта и много желаещи да започнат работа като асистенти. 20 безработни ще бъдат назначени за социални асистенти на общо 40 възрастни хора, като всеки асистент ще работи по 4 часа при двама потребители. Други 10 безработни ще станат лични асистенти на 10 нуждаещи се деца.
Реално услугата ще стартира от 1 май 2013 г. Потребителите ще получават 3 вида социални услуги: лична помощ, която включва поддържане на хигиената, обличане, хранене, прием на лекарства и др.; социални услуги като придружаване на културни събития и писане на заявления и писма и битови услуги като пазаруване, чистене и др. Всички одобрени потребители (с изключение на децата) ще заплащат месечна такса, която е определена от Общинския съвет. Според личния доход месечната такса е минимум 13 лева и максимум 30 лева.
Продължителността на проекта е 17 месеца - до 30 юни 2014 г. Според неговите условия община Велинград ще трябва да продължи да предлага тези социални услуги най-малко една година след приключването на проекта, но вече за своя сметка. Така се гарантира устойчивост на социалните услуги и сигурност за многото хора, които се нуждаят от тях.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай