Велинград - online - 140 години от смъртта на Левски: Левски - личност неподвластна на времето 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

140 години от смъртта на Левски: Левски - личност неподвластна на времето
Публикувано 2013-02-26 08:58:09 от Темпо

На 19 февруари в СОУ “Христо Смирненски” в Света Петка бе почетена годишнината от смъртта на Васил Левски. Бяха четени стихове, посветени на Апостола на свободата, а успоредно с това се проведе конкурс за есе на тема:”Левски - личност неподвластна на времето”. Конкурсът бе спечелен от Атидже Мандраджиева от 10 а клас, а ето и нейното есе:


Васил Левски е най-известният демократ и хуманист в новата история на България. Той е безспорният герой на България, онзи, който носи духа на времето в себе си. Личността на Апостола продължава да бъде неподвластна на времето през всичките тези години, които отминаха от неговата смърт. Не е тайна, че той бързо е успявал да завладее умовете и сърцата на всички, които са общували или са били близо до него. Неговите думи са оказали сериозно въздействие както върху съвременниците му, така и върху днешното поколение. Той остави на нас, хората, ценни завети както под формата на поучителни мисли, така и чрез мисията на целия си достоен живот. Апостолът се бори за “една чиста и свята република”, той каза, че “народната работа стои над всичко”. Още в средата на 19 век с поглед в бъдещето символът на България предрече, че ще дойде време, когато няма да сме роби и ще живеем свободно. Ето че неговите се сбъднаха и днес ние сме свободни, но дълбоко в себе си се превърнахме в роби на печалбата и на това как да търпим всичко, дори и да не е добро за нас.
Днес ние, неговите последователи, ако се придържаме към принципите на Апостола, бихме гарантирали своето спокойно бъдещо съществуване. Много от хуманистичните възгледи на Васил Левски лежат в основата на съвременния Европейски съюз и сега България като член има правото да се гордее с този си герой. Въпреки многобройните исторически изследвания на Левски, той все още си остава неразбран и загадъчен. В този смисъл нашето поколение също е длъжник на Апостола. Той се обрече на смърт за свободата човешка, затова ще живее в сърцата на всички нас.
Атидже Мандраджиева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола