Велинград - online - Протестиращите във Велинград: “Народът е държавата” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Протестиращите във Велинград: “Народът е държавата”
Публикувано 2013-02-26 10:02:34 от Темпо

На деветия ден от националните протести срещу монополите и велинградчани се включиха в редиците на протестиращите. В рамките на изтеклата седмица се състояха три протеста. Ето тяхната хронология:

18 февруари: “Две пенсии=сметка за ток”

На 18 февруари се състоя първият митинг пред централата на “ЕВН” във Велинград, пред която се събраха около 300 човека. Сградата на Енергото остана плътно затворена, със спуснати щори, а служебните автомобили на “ЕВН” предвидливо не бяха на традиционните си места на паркинга.
Протестът бе охраняван от пет полицейски автомобила и около 20 полицаи. Служителите на реда обясниха на протестиращите, че от общината не е поискано задължителното по закон разрешение за провеждане на митинг и призоваха протестът да премине мирно.
Организацията на протеста стана само чрез няколко написани на ръка афиши в трите квартала, но въпреки това множество хора дойдоха да изразят възмущението си от високите януарски сметки за ток. Тук-там бяха издигнати саморъчно направени плакати: “Мирен протест”, “Две пенсии=сметка за ток”, “НЕ на тези убийствени такси” и “ЧЕЗ, рекетьори, махайте се!”. Скандиранията към сградата на “ЕВН” бяха “Мафия” и “Махайте се”.
Основната молба на полицията бе да не се стига до затваряне на улицата покрай Енергото, но за десетина минути движението бе спряно. Временното затваряне не доведе до конфликти и стълкновения, нямаше изнервени шофьори, които да настояват да преминат.
Основен оратор на митинга бе Ниджеиб Хасан Сомез, известен като Ито, който предложи протестиращите да направят шествие до сградата на общината и до централния площад. Пред общината той прочете стихотворение, посветено на Васил Левски и призова българите да следват заветите на Апостола на българската свобода. И пред общината прозвучаха скандирания “Мафия” и “Оставка”. Кметът Иван Лебанов излезе от сградата и направи кратко изказване пред протестиращите. Той призова протестите да не се политизират и да останат мирни и демократични. Кметът изрази лична съпричастност към проблемите на хората от общината, изтъквайки, че безработицата към момента вече е 30%. Думите му бяха изпратени с аплодисменти от част от протестиращите. Шествието продължи до площада с планове за нов протест на 21 февруари.

21 февруари: “Бойко си отиде, сметките остават”
Митингът вечерта в четвъртък се състоя в нова ситуация: ден по-рано министър-председателят Бойко Борисов подаде оставка, която на 21 февруари бе гласувана от Народното събрание и така страната тръгна към предсрочни избори. На площада във Велинград се събраха по-малък брой протестиращи, като този път се включиха доста ученици, включително на 13-14 години, а сред присъстващите този път имаше и политически ангажирани лица. На митинга бяха издигнати български знамена, а хората скандираха “Бойко си отиде, сметките остават” и “Ние сме държавата”.
Ораторът Ито този път обяви дълъг списък от искания: по-високи детски надбавки, пенсии и заплати, по-ниски цени на храните и тока. Отново бе направено шествие до сградата на “ЕВН”, където една от протестиращите жени изгори януарската си сметка за ток. Този път изказващите се бяха повече, като се настояваше за премахване на монополите и за решения, а не за оставки. Прозвучаха и призиви протестиращите в никакъв случай да не се разединяват и да не се поддават на провокации.

24 февруари: “Искаме смяна на модела на управление”
В деня на национален протест 24 февруари организаторите насрочиха протеста във Велинград не за 11 часа, както в цялата страна, а за 14 часа. В неделния следобед на централния площад се събраха около 100-150 човека с лозунги за свикване на Велико Народно събрание, смяна на модела на управление и съд за всички виновници за настоящата национална катастрофа. Един от протестиращите носеше метла, за да измете с нея всички управници от последните 23 години преход.
Митингът започна с конфронтация, предизвикана от изказване на протестираща, която нападна “мутренското правителство на ГЕРБ” и бе освиркана от част от участниците в протеста с настояване да не се говори за политика и партии.
Главният организатор Ито подчерта, че Велинград винаги е бил борчески град и припомни 1993 г., когато бяхме първият град, дал организиран отпор на мутрите. Той призова протестиращите да подадат колективна жалба срещу “ЕВН” заради високите сметки за ток и отново изброи исканията за работа, по-високи доходи и защита срещу монополите.
Пред сградата на общината и градския парламент протестиращите отново скандираха “Мафия” и напомниха на местните управници: “Народът не спи, искаме си правата”.
Протестът завърши пред сградата на “ЕВН” - “тия, дето ни одраха кожите”, както каза един от ораторите. В емоционално слово велинградчанка, работила години наред в Гърция, призова българите да са като гърците и докрай да отстояват правата си.
През настоящата седмица е планирано мълчаливо шествие на 27 февруари, сряда, от 11 часа. Организаторите призоваха хората да носят газени лампи и свещи, защото монополистите в енергетиката ни връщат в 19 век.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води