Велинград - online - Отпразнувахме деня на българската свобода 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Отпразнувахме деня на българската свобода
Публикувано 2013-03-05 09:01:25 от Темпо

Ден преди националния празник 3 март велинградчани се събраха пред чешмата-паметник при Сярна баня. Този паметник пази жив спомена за 8 януари 1878 г. - датата, на която Чепинското корито посреща първите руски войници и своята свобода.

“Каменчани посрещат хусарите с хляб и сол, с църковни песни, хоругви и икони. Жените даряват войниците с вълнени чорапи и ленени кърпи. Неописуема била радостта на мало и голямо. Това е най-великият момент, очакван от населението - Освобождението!” - събитията от преди 135 години припомни Надежда Ангелова, уредник в Историческия музей.
На чешмата-паметник бяха положени венци и цветя от общината, политически партии, читалища, училища, музея, сдружения и граждани. Сред присъстващите бе цялото общинско ръководство начело с кмета Иван Лебанов и председателя на Общинския съвет Дияна Кехайова. За отбелязване на 135 години от Освобождението на България от турско робство пристигна и делегация от град Маладечно в Беларус, с който Велинград е побратимен.
В 11 часа на 3 март на централния площад във Велинград празникът бе открит с националния химн в изпълнение на Представителния духов оркестър “Димитър Мечев”. Българското знаме бе издигнато в присъствието на депутата Ангел Даскалов, зам.-областния управител Ваня Минкова, кмета Иван Лебанов и неговите заместници, председателя на Общинския съвет Дияна Кехайова и общински съветници.
Кметът Иван Лебанов поздрави събралите се на площада хора с националния празник. Той рецитира част от “Опълченците на Шипка” и каза: “Трети март е денят, в който преди 135 години България възкръсна за нов живот, денят на опиянението от свободата, жадувана цели пет века! На тази светла дата с дълбоко преклонение отдаваме почит към руските войници, румънските и финските войни, българските опълченци и всички, които със своята героична саможертва са вграждали живота си в олтара на Българската свобода! Трети март за нас винаги ще бъде ден на признателност, който ще ни напомня високата цена на нашата свобода. Нека пазим заедно българското самосъзнание, устояло пред поробителя и заплатено с кръвта на всички, защитили свободата ни! Нека дните ни стават все по-светли - така, както преди 135 години Трети март огря душите на предците ни!”
Делегацията от Маладечное също отправи поздрав към велинградчани по случай празника и поднесе в дар най-ценното, което ражда земята - хляб, приготвен в Беларус и донесен специално за нашия национален празник.
След програмата на духовия оркестър и мажоретния състав дойде ред на богата програма, подготвена от Неврокопския ансамбъл от Гоце Делчев. Велинградчани и гостите на града отпразнуваха 3 март с български народни песни и танци - като истински ден на българското национално самосъзнание и свобода.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води