Велинград - online - Бюджетен маратон с вкус на избори 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Бюджетен маратон с вкус на избори
Публикувано 2013-03-05 09:15:30 от Темпо

На 28 февруари във Велинград се проведе редовна сесия на местния парламент. По същото време в столицата президентът Росен Плевнелиев насрочи извънредните парламентарни избори за 12 май 2013 г. Не е изненада, че залата на Общинския съвет се превърна в предизборна трибуна и е лесно за прогнозиране, че ще е така до изборите за Народно събрание.

Основната задача на съветниците беше приемането на бюджета за 2013 г. Дебатите и гласуването започнаха в 9.30 и продължиха без нито минута почивка до 15 часа. В рамките на тези 5 часа и половина избухнаха поредица от скандали, обвинения и нападки:
ХАРЧЕНИ СА ПАРИ, КОИТО НЕ Е ТРЯБВАЛО ДА БЪДАТ ХАРЧЕНИ
Такъв извод направи съветникът Йордан Аршинков от ГЕРБ, който бе отправил питане към кмета Иван Лебанов дали целеви средства за ремонт на водопровод “Шерифова ливада” в Сърница в края на 2012 г. са похарчени за други разплащания. Главният финансист в ОА Филип Ангелов обясни, че с целевите средства са разплатени неотложни разходи за отопление и храна на детските градини и др., но в началото на 2013 г. средствата за “Шерифова ливада” са възстановени и налични.
В рамките на питанията се стигна до сблъсък и заради гласуваните от Общинския съвет, но не отпуснати от ОА 34 000 лева за належащ ремонт на парното в ЦДГ “Детски рай”. Кметът Иван Лебанов подчерта пред съветниците, че когато гласуват средства от преизпълнение на собствените приходи, решенията са “кухи”, защото парите ги няма и така много хора остават излъгани. Според кмета част от съветниците искат в общината да цари хаос и немотия, но той вече пета година работи без мнозинство в Общинския съвет и ще продължи да го прави.
3 562 334 ЛЕВА ПРОСРОЧЕНИ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ОБЩИНАТА
Към отчета на бюджета за 2013 г. бе представена подробна справка, от която е видно, че просрочените задължения на Община Велинград за 2013 г. възлизат на 3 562 334 лева. От тях 2 942 505 лева са за текущи, а 619 829 лева за капиталови разходи. Голям дълг е натрупан в сектор “Образование”, където общината не е разплатила 600 706 лева към доставчици за детските градини. Общинското предприятие “Спортни имоти и пазари” има 64 000 лева просрочени задължения и стана обект на критики от страна на съветниците. Предприятието изпълнява и социални функции, поддържайки обекти като баните, стадиона и Закрития басейн, обясни зам.-кметът Ася Хрисчева. Филип Ангелов подчерта, че през 2012 г. сметките на общината многократно са били запорирани и с приходи от “СИП” са погасявани задължения.
Сериозни критики имаше и към изключително лаконичния отчет - само 4 изречения, по програмата за капиталови разходи. Инж. Петър Кондев отчете, че грешката е негова и обеща да поправи пропуска.
БЮДЖЕТ 2013: ПРЕЛИВАНЕ ОТ ПУСТО В ПРАЗНО
“Преливаме от пусто в празно”, обобщи още в началото на дебатите председателят на Общинския съвет Дияна Кехайова. Тя акцентира, че от гласувания миналата година дългосрочен кредит за 5 милиона са останали едва 500 000 лева. Общината разполага само с този остатък, за да кандидатства по европроекти, а нужният минимален ресурс, за да работят вече спечелени проекти, е 4 654 000 лева. Същите опасения изради Али Мареков от ДПС, който изчисли, че реално просрочените задължения на общината са 3.5 милиона плюс кредита, който се е изпарил за една седмица, и че новият бюджет вече е на червено поне с 4 милиона лева. Той прогнозира, че при това положение Европейският съюз няма да даде нито стотинка на Община Велинград. Директорът на дирекция “Европейски проекти” Радка Русева обясни, че 4.6 милиона лева е минималната сума, нужна за съфинансиране на проектите, но ако продължи бавенето на процедурите и изпълнението, тази сума може да мине 9 милиона лева. Местният лидер на ДПС Мустафа Джамбаз също изрази мнение, че без средства по проекти общината само ще оцелява и призова съветниците да не спират с неудобните въпроси към ОА.
“Тук започва предизборна кампания. Търсите престъпници - няма ги! Държавата и светът са рухнали. Да не губим време, дайте предложения как да стане по-добре за общината и хората”, призова Екатерина Каферинова. На свой ред и съветници, и служители в ОА поискаха вместо да се сипят обвинения, който смята, че има нарушения, да сигнализира компетентни органи и те да проверяват.
“Вие като башибозук ни карате към гибел. Вече душа нямаме!”, възропта един от гражданите, дошли на сесията.
Бюджетният експерт Калинка Йовчева внесе известно успокоение, посочвайки, че в бюджета са заложени и налични 1.4 милиона лева за участие в проекти. Общината разчита и на връщането на сумата от 1.7 милиона лева, която бе платена с пари от кредита като глоба по големия проект за парковете.
ТРИМАТА ЗАМ.-ПРЕДСЕДАТЕЛИ НАПУСНАХА СЕСИЯТА
В средата на споровете по бюджета тримата заместник-председатели на Общинския съвет Реджеп Ходжов, Златко Златанов и Александър Гагов. Преди това Йордан Аршинков предложи да бъдат взети 377 000 от общо 474 000 лева, заделени в бюджета за озеленяване. Въпросните 377 000 лева, въпреки протеста на ОА, че са дължими по обществена поръчка, с гласовете на съветниците от ГЕРБ и ДПС бяха насочени към програмата за капиталови разходи.
Както всяка година, програмата за капиталови разходи стана ябълката на раздора, защото по традиция именно чрез нея съветниците пренасочват пари към определени селища и това води до сблъсък на политически и икономически интереси. Този път програмата не бе гледана предварително в комисиите, което доведе до още по-голям хаос по време на сесията. Заваляха предложения (част от тях родени на момента) за какво да се дадат парите, взети от озеленяване и повечето от сумите се оказаха насочени към различни села от общината. Това накара Златко Златанов да попита какви средства остават за Велинград, който е локомотивът на цялата община. “Като режем озеленяването на Велинград, си режем краката”, заяви Зл. Златанов. От ДПС настояха да няма опасно деление на Велинград и “висок район”. Тома Пачалов от БСП направи предложение да спрат разискванията и програмата да се гласува така, както е предложена от ОА. Идеята не бе приета, а ГЕРБ и ДПС продължиха да гласуват в синхрон. “Мачът в момента е уговорен и се правим на маймуни”, коментира Ал. Гагов, а Р. Ходжов допълни, че всичко се прави заради изборите. След това тримата зам.-председатели и още няколко съветници напуснаха сесията, която продължи с участието само на ГЕРБ, ДПС и БСП.
Янко Денизов от ГЕРБ предложи 50 000 лева от предвидените за изграждане на входния знак “Велинград - СПА столица на Балканите” да се вземат за водоем в махала Боровиново и след това да се компенсират с пари от озеленяването. По същата схема бяха взети още 50 000 лева от средства за входния знак и бяха прибавени към предвидените 205 000 лева за ремонт на дупките по улиците във Велинград.
Изграждането на т.нар. “тотем” бе критикувано и от Божана Маркова, която го определи като “на гол тумбак чифте пищови”. Според нея входният знак не е издържан като символ на Велинград, “цопнат” е на кръстовището към Индустриалната зона и не е оправдано вместо да почисти фонтаните на центъра, общината на фона на кризата, дупките и недоимъка да дава 300 000 лева за тотема.
В крайна сметка съветниците не успяха да разпределят 98 000 лева и ги върнаха към сумата от озеленяване. Бюджетният маратон приключи с 20 гласа “за” новия бюджет и новата програма за капиталови разходи, която заплашва да се самовзриви от толкова предизборни сметки и обещания.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай