Велинград - online - Двама художници рисуват Жената 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Двама художници рисуват Жената
Публикувано 2013-03-12 08:56:07 от Темпо

Своеобразен подарък за осми март - това е изложбата на панагюрските художници Стайо Гарноев и Манол Панчовски, открита на 6 март в Художествената галерия във Велинград. Самите творци посветиха гостуването си в нашия град на жената като вдъхновителка на живота и семейството, даряваща любов и заряд за действие.

Манол Панчовски е редил за първи път картини във Велинград преди 36 години. Тогава заедно с днешния уредник на нашата галерия Бранко Манушев, с когото са съученици, правят първата си самостоятелна изложба в Детския отдел на библиотеката в читалище “Отец Паисий”. В момента Манол Панчовски работи като фондохранител в музея в Панагюрище, а между експонатите, за които се грижи, е и безценното Панагюрско златно съкровище. Член е на Съюза на българските художници, с много награди у нас и в чужбина, с много откупки на негови картини за частни колекции.
Стайо Гарноев работи в “Асарел Медет” и твори колоритна и запомняща се живопис. Представяйки го на велинградската публика, Бранко Манушев отбеляза, че няма поет, чийто стихове Стайо Гарноев да не е прочел и че знае много за природата и фолклора. Най-безспорното доказателство са платната му, чийто сюжети преминават от българските “Мъжки времена” и “И за убаво, и за нелно - поп си требе” през библейските “Главата на Йоан” и “Сузана и старците” и стигат до общоевропейските “Нощ Шагалова” и “Закуска на тревата - 9.09.1944”.
Изложбата е интересна с близостта и различията между платната на двамата художници. Бранко Манушев очерта разликите: стилът на Стайо Гаронев е наив, а на Манол Панчовски - сюрреализъм. Архитект Ели Главеева допълни, че Стайо Гаронев е сатиричен, злободневен, напорист, а Манол Панчовски нежен и по-лиричен, но и двамата са брилянтни като художници и за нас е чест, че такива майстори на европейско ниво идват във Велинград. Оценка, споделена и от гостите на откриването, сред които и представители на музея в Панагюрище.
Близостта и различията откриваме във всички образи на жената, пресътворени от двамата художници: с пищни форми и земни наслади в картините на Стайо Гарноев, с фин рисунък и загадъчно излъчване в платната на Манол Панчовски. Можем да ги видим в галерията през целия “женски” месец март и до 20 април, когато изложбата ще бъде закрита.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай