Велинград - online - ОТЗВУК: И трите предложения са неподходящи и без обобщаваща сила 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ОТЗВУК: И трите предложения са неподходящи и без обобщаваща сила
Публикувано 2013-03-12 09:38:39 от Темпо

По темата как да изглежда бъдещото кръгово кръстовище пред “Лукойл”, кфято повдигнахме в предишния ни брой, в редакцията получихме и мнението на г-н Илия Белев. Той е разработил и собствена идея за символ на Велинград - златен благороден елен с крила.


1. За двата варианта, символизиращи водата - като топла или студана? Отговор няма. Няма асоциация по каква аналогия двете наподобяващи буква “М” може да възприемем като символ на водата. Нещо подобно е символът на Водолея, но там са три вълни, които се повтарят една над друга. Други автори са се опитвали чрез символ на гейзер, но такъв у нас има само в Сапарева баня. Опитвали са се и чрез фонтани, но тук не виждам такива. Големи художници са пресътворили образа на извиращата вода в сложни и трудни за изпълнение картини. Френският художник Доминик Енгър рисува “Изворът” (маслени бои) в продължение на 36 години. Великият Рубенс рисува в изключително трудна цветова композиция сливането на земята и водата.
2. За Орфей: задължително е скулптурната фигура да е стъпила върху здрав фундамент. В случая Орфей е стъпил с върха на единия си крак на края на скалата. Изместен е центърът на тежестта и падането му е сигурно - да се има предвид, че ще има и вибрации от движението на автомобилите.
Явно е, че и трите предложения са неподходящи. Нямат обобщаващата сила да ни представят Велинград със специфичния му климат и природни дадености: дълго слънчево греене, борови гори с богат на кислород въздух, пивки студени води и разнообразие от топли минерални извори и неговите добри и гостолюбиви хора.
Предлагам да остане вариантът само с богато озеленяване на кръстовището на първо време. За по-нататък да се мисли и за светец-пазител на Велинград.
Илия Белев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай