Велинград - online - Иван Шейнов: Иска ми се и във Велинград да се развиват спортове като сумо и борб 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Иван Шейнов: Иска ми се и във Велинград да се развиват спортове като сумо и борб
Публикувано 2013-03-19 08:42:37 от Темпо

Иван Шейнов е първият и единствен засега борец по сумо от Велинград. През април 2013 г. ще навърши 19 години, но вече има в състезателната си кариера спечелени 8 медала - 7 в сумо и 1 в свободната борба. Бъдещият абитуриент сега е ученик в 166 СУ “Васил Левски” в София със специалност “Борба”, но преди заминаването си за спортното училище в столицата учеше до VIII клас в СОУ “Васил Левски” - Велинград. Състезава се за СК “Левски” като борец, а като сумист представлява Националната спортна академия (НСА). Разговаряме с Иван Шейнов няколко дни, след като спечели поредните си медали в зимното републиканско първенство по сумо.

- Откога започна интересът ти към сумото и към спорта изобщо?
- Имаше един период, когато бях по-малък, 10-12-годишен, когато ходех на плуване, но после физически така се развих, че беше по-добре да се занимавам с някакъв вид борба и дори със сумо. Това стана възможно, след като в края на VIII клас ме приеха в 166 спортно училище в София. Там можех да тренирам и свободна борба, и сумо.
- Сумото не е от най-популярните спортова в България, макар да имаме двама сумисти, които се борят в Япония. Все пак това си е типичен японски спорт. Колко са състезателите у нас?
- Не съм абсолютно сигурен, но на републиканските първенства се явяват около 300 сумисти в различните категории и повечето от тях са към НСА. Калоян Махлянов-Котоошу и Даниел Иванов-Аоияма се състезават за себе си и само в Япония, а най-добрият наш су;ист, световен и европеьски шампион, е Стилиян Георгиев, който в момента води клуб по сумо в САЩ.
- Спомняш ли си първото ти участие в състезание?
- Да, това беше още през 2008 г., когато пристигнах в спортното училище и имаше преборвания за участие в европейско първенство за кадети до 17 г. Изпитах разочарование, защото успях да победя в свободната борба моите съперници, но изпратиха друг на първенството. По-късно обаче взех и първия си медал като станах трети на републиканското първенство по борба за кадети до 17 г. в категория “плюс 100” кг.
- Кои са треньорите ти в СК “Левски” и как преминава един тренировъчен ден?
- Моят помощник-треньор по борба е Красимир Замфиров, а стапши-треньорът ми е добре познатият Серафим Бързаков. Що се отнася до тренировките, те започват около 10.30 ч. и според плановете на треньорите има различни упражнениа за загрявка, за техника, силова подготовка и т.н.
- А някакъв по-специален режим на хранене имаш ли?
- Нямам нещо кой знае какво специално при храненето, но все пак е препоръчително да ям повече плодове, зеленчуци, а от месото - предимно пилешко. Мазните храни трябва да се избягват, защото за нас е важно да имаме повече мускулна маса, а не тлъстини.
- А в сумото как продължи твоето развитие?
- Успоредно с борбата тренирах и сумо към НСА с треньора Христо Христов. Близо две години тренирах и успях да спечеля два бронзови медала на републиканско първенство в категория “плюс 115” кг в две възрастови групи - до 16 г. и до 18 г. През 2019 г. скъсах менискус на левия крак и след операцията не тренирах близо месец. После постепенно се възстанових и отново продължих с предишните натоварвания.
- Тази година си абитуриент, към какво се ориентираш занапред?
- Сега ни се откри идеална възможност да продължа образованието си в НСА, треньорски профил, и то без приемен изпит. Това е така благодарение на двата бронзови медала, които спечелих преди броени дни на зимното републиканско първенство по сумо. Станах трети в две категории -плюс 115 кг до 21 г. и в същата категория при мъжете. Тези призови места ми дават право да вляза в НСА без приемен изпит и там ще се отдам изцяло на сумото.
- А как виждаш своето бъдеще, след като завършиш НСА и приключиш със състезателната си дейност?
- Иска ми се и във Велинград да се развиват спортове като сумо и борба и аз да помогна за това с каквото мога. Разбирам, че е нужно да има подходяща зала и условия, но се надявам, че ще се намери подходящ спонсор, който милее за спорта и желае да помогне за неговото развитие. В тази връзка поздравявам Любомир Цинцев, който създаде във Велинград клуб по ММА, а сега прославя велинградския дух и в САЩ. Добре е децата и младите хора да се занимават със спорт, вместо да си губят времето по заведенията и да си тровят здравето с цигари, алкохол и наркотици.
Георги Дишлянов

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води