Велинград - online - За втори път сме домакини на фестивала „Пролетно хоро” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

За втори път сме домакини на фестивала „Пролетно хоро”
Публикувано 2013-03-19 09:51:32 от Темпо

Отново е пролет и отново е време за истински български народни хора от различните фолклорни области на страната. “Да му тропнем в Родопа планина” е мотото на втория национален фестивал на българските народни хора, чийто домакин отново ще бъде Велинград на 23 март 2013 г. Разговаряме с един от организаторите на фестивала Иван Пещерски, който сега е и секретар на ОНЧ “Св. Св. Кирил и Методий-1905” в кв. Чепино.

- Как се роди идеята за провеждането на този фестивал?
- Преди няколко години като самодейци бяхме на подобен фестивал в австрийската столица Виена и тогава заедно с моя колега Васил Ангелов, танцьор в ансамбъл “Чепино”, се обединихме около идеята да организираме в нашия град фестивал, в който да покажем красотата на българските народни хора, изпълнени от танцьори-любители от различни школи и клубове в страната. Надявахме се и едно такова събитие да бъде включено в културния календар на Велинград и то да стане традиционно. Стартът беше даден през пролетта на миналата година и сега очаквам да продължим добрите си намерения. Искам да благодаря за съдействието и помощта при органнизацията на фестивала на Община Велинград, на Дружба “Родина”, Дружеството за защита на Родопите и Ротари клуб - Велинград.
- Какви са другите цели на фестивала?
- Иска ни се да съберем любителите на българските народни хора, с чието родолюбие се съхранява богатството на българския фолклор, да обменим опит с тях, да създадем приятелски взаимоотношения с хора от различни места и на различни възрасти.
- Какъв е регламентът за участие във фестивала и има ли той конкурсен характер?
- Решили сме фестивалът да е без конкурсен характер, защото смятаме, че е по-важно да дадем възможност за изява на всички участници, които да покажат без напрежение своите умения. Един състезателен елемент и борба за класиране на по-предно място може да създаде нежелани емоции и напрегната обстановка. За всички участници са предвидени грамоти и подаръци. Що се отнася до регламента, във фестивала могат да участват от всички школи и клубове, които се занимават с народни хора. Тази година има някои промени. Фестивалът сега ще протече в три части, докато миналата бяха само две. Първата част ще се проведе в залата на градския стадион. Всички участници ще изпълнят по две хора, едното - от тяхната фолклорна област, а другото - според техния избор и желание, като общата продължителност на изпълненията трябва да траят до 6 мин. Втората част, която е нововъведение, е парад-дефиле под съпровод на жива музика с каба гайди. На площад “Петко Р. Славейков” (до Кална баня) дефилето ще спре и ще бъдат изиграни две общи хора от Родопската фолклорна област. Третата част ще се проведе на централния площад “Николай Гяуров”, където всички участници ще изпълнят 6 общи хора от 6 фолколорни области.
- Колко участници се очакват и откъде ще пристигнат?
- Миналата година имахме представители на 7 школи и клубове, които се занимават с изучаването на български народни хора. Сега очакваме техният брой да нарасне до 17. Ще има самодейни състави от София, Пазарджик, Силистра, Созопол, а Велинград отново ще бъде представен от два състава - “Надежда” с ръководител Надежда Камбурова и “Росица” с ръководител Росица Стоицева. Искам да добавя, че най-радващото в случая е ентусиазмът, който се усеща в хората. Самият факт, че ще пристигнат хора от Силистра и Созопол, изминавайки хиляди километри за два дни, показва голямата им любов към българските народни хора и желанието им да запазят живи родолюбивите традиции.
Георги Дишлянов

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай