Велинград - online - Сирни заговезни с гаганици и черешово топче 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Сирни заговезни с гаганици и черешово топче
Публикувано 2013-03-19 10:09:40 от Темпо

Десетки каменчани се стекоха на старата чаршия в неделя, 17 март, за да възродят прекъснатата от години традицията точно тук да се отпразнува деня на прошката - Сирни заговезни. Добрата инициатива поддеха читалище “Васил Левски”, Историческия музей и Клубът на пенсионера. С общи усилия бе издигната голяма гаганица, а към пречистващия огън ентусиазирани каменчани прибавиха и гърмежи на черешово топче. “Нищо не направихме на 3-ти март, поне сега да се чуе, че е празник”, коментираха хората.

Преди запалването на огъня бяха припомнени традиционните обреди и вярвания за Сирни заговезни, когато младите искат прошка от по-възрастните, а с огньове се гонят злите сили, за да може в началото на великденския пост да тържестува доброто. В програмата с песни и танци се включиха фолклорният ансамбъл “Здравче-венче” и Клубът на пенсионера в кв. Каменица, чийто представители се бяха маскирали специално за Сирни заговезни. Около гаганицата се завъртя многолюдно хоро, а големият огън пребори необичайния мартенски студ.
Сред множеството бе и кметът на общината Иван Лебанов, който в словото си спази традицията и поиска прошка от всички. В празника в Каменица се включиха зам.-кметът Георги Янчев и общински съветници.
Огньове от хвойна лумнаха на още десетки места във Велинград, където открай време всяка уважаваща се махала тачи обичаите на Сирни заговезни. Част от традициите се спазиха, други бяха нарушени. На фона на хубавия празник пак се намериха мераклии да горят автомобилни гуми и черни пушеци покриха част от града.
Вече отброяваме 40 дни до Великден - дано да сме получили и дали прошка, а всичко лошо да е пречистено с огньовете на Сирни заговезни.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола