Велинград - online - Музеят откри “Програма Великден 2013” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Музеят откри “Програма Великден 2013”
Публикувано 2013-03-26 09:55:35 от темпо

В първата седмица на Великия пост преди Великден в Исторически музей - Велинград отвори врати Ателието за писани яйца. От 15 години музеят работи активно и целенасочено за популяризирането на уникалната местна восъчна техника. Ателието е мястото, където да твори с писалката и восъка се учи младата смяна на старите майсторки на писани яйца. Тази пролет с тях отново ще е преподавателят от СОУ “Васил Левски” г-н Кръстьо Мичев, който вече е обучил десетки последователи на традицията.

Ателието бе открито от директора на музея Снежана Велева на 21 март и даде старт на тазгодишната “Програма Великден”. Главната цел на програмата е съхраняване и разпространение на традицията на писаните яйца, за което помагат Община Велинград и фирма “ПЕТ”.
Етнологът Георги Куманов пожела на всички участници в работилницата да направят за Великден своето най-хубаво писано яйце и напомни, че заедно с Общинския детски комплекс отново ще организира конкурс, а фирма “ПЕТ” е осигурила голямата награда- писалка със сребърен писец. Преди повече от век майсторите ковачи в Каменица са изработвали от сребърни монети, а сега “Сребърната писалка” е желаната награда за най-добрия майстор на писани яйца.
В рамките на “Програма Великден” в музея във Велинград ще гостува изложба на Сдружението на чехи, словаци и приятели - Пловдив под наслов “Великден в Чехия и Словакия”. Двете страни се славят с красивите традиционни великденски яйца, така че изложбата от 8 април ще се радва на заслужен интерес.
Писаните яйца от Чепинския край отново ще пътуват - тази година с изложби и работилници в Батак, Търговище, Велико Търново и София. През последните 15 години нашият музей е представил изложби с писани яйца в 25 градове в страната, а благодарение на работилниците с местната техника са се запознали около 10 000 човека.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води